reklama

Recepty od Zdeňka Pohlreicha: Pochoutky z brambor

Připravte si spolu se Zdeňkem Pohlreichem několik opravdu velmi chutných pokrmů z obyčejných brambor.

Foto: FTV Prima

Ve svém novém pořadu o vaření představil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich další šestici zajímavých receptů tentokrát připravených z obyčejných brambor.

Pokud jste v neděli nestihli sledovat kulinářský pořad Teď vaří šef!, přinášíme vám všechny představené recepty k vyzkoušení u vás doma.

Kyselo z Krkonoš

Suroviny:

  • 250 g celozrnné pšeničné nebo žitné mouky
  • 250 ml teplé vody
  • 50 g sušených hříbků
  • 400 g brambor
  • 4 vejce
  • cibule
  • máslo
  • kmín, sůl, pepř
  • pažitka

Postup:

1. Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě alespoň 24, ale nejlépe 48 hodin stát. Do jiné nádoby nalijeme půl litru studené vody a do ní den před vařením namočíme houby a kmín. Vodu z hub (i s houbami) zavaříme asi 10 minut.

2. Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20-30 minut provařit.

3. Oloupané brambory uvaříme doměkka a poté přidáme do polévky.

4. Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku dosklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, nakonec přidáme pažitku. Míchaná vejce vložíme do předehřátých talířů společně s překrájenými bramborami a zalijeme horkou polévkou.

Bramborové placky s ragú z hub a pórku

Postup:

  • 3–4 velké brambory
  • bílá část pórku
  • 150 g čerstvých hub
  • 100 ml bílého vína
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • listové těsto
  • žloutek
  • máslo
  • sůl, pepř
  • rozmarýn, petrželka, pažitka, šalvěj

Postup:

1. Na másle orestujeme pórek, přidáme houby. Okořeníme. Přilijeme bílé víno a krátce povaříme a zalijeme smetanou.

2. Brambory nakrájíme na tenoučké sirky, v míse je smícháme s bylinkami (rozmarýn, pažitka, petrželka, šalvěj), osolíme a opepříme.

3. V pánvi rozpustíme trošku másla a z brambor upečeme z obou stran tenké placky. Na placky navršíme směs hub a pórku a zakryjeme rozváleným listovým těstem. Potřeme žloutkem a necháme péct v troubě při 220 °C 8–10 minut. Podáváme zasypané pažitkou.

Grilovaná ryba s domácími chipsy

Suroviny:

  • 400 g velkých brambor
  • olivový olej
  • hrst černých oliv
  • rajče
  • 4 porce filetů z mořského vlka
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 snítky rozmarýnu
  • olivový olej
  • rukola
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • petrželka

Postup:

1. Oloupané brambory nakrájíme na co nejtenčí plátky. Plátky rozložíme na pekáč s pečicím papírem (pečicí papír předtím pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme). Brambory okořeníme i z vrchu, přidáme pokrájené olivy a kostičky rajčete. Dáme do trouby a upečeme dozlatova na vyšší teplotu.

2. Filety z mořského vlka osolíme a opepříme z obou stran. V pánvi rozehřejeme olivový olej a rybu orestujeme, nejprve kůží dolů, na závěr rybku otočíme a pánev můžeme vypnout. K rybě můžeme přidat pár lístků čerstvých bylinek. Nakonec filety zakápneme citronovou šťávou.

3. Připravíme si ještě jednoduchý salát – rukolu zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme a opepříme.

4. Mořského vlka servírujeme s opečenými chipsy, s rukolovým salátem a pořádnou dávkou listové petržele.

Brandade ze sušené tresky

Suroviny:

  • 400 g sušené tresky
  • 400 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • mořská sůl
  • zakysaná smetana
  • mléko
  • olivový olej
  • bobkový list
  • celý černý pepř
  • sůl
  • rozmarýn, tymián, saturejka

Postup:

1. Opláchnutou tresku namočíme do vody na 24 hodin, pravidelně měníme vodu.

2. Odsolenou tresku scedíme a dáme do hrnce s mlékem tak, aby byla ponořená. Přidáme bobkový list a pepř, přivedeme k varu a vaříme cca 10 minut. Poté z tresky stáhneme kůží a obereme kostičky. Schováme si na ozdobu pár kousků masa v celku.

3. V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce, pro lepší chuť můžeme přidat snítku rozmarýnu a tymiánu. Oloupeme je a uděláme z nich vidličkou hrubou kaši.

4. V pánvi rozehřejeme olivový olej s nasekaným česnekem, vhodíme na ni tresku a rozdrobíme ji na malé kousky. Přidáme rozmačkané brambory a promícháme. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme lžíci zakysané smetany. Dochutíme olivovým olejem a muškátovým oříškem.

5. Servírujeme s pár plátky rybky a ozdobíme saturejkou.

Opékaná bramborová kaše se sýrem

Suroviny:

  • cca 600 g brambor
  • 100 ml smetany
  • 150 g strouhaného sýra Montasio
  • máslo
  • míchaný listový salát
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • jarní cibulka
  • petrželka

Postup:

1. Vařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K bramborám přistrouháme také sýr Montasio. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou jarní cibulku a petrželku. Vše promícháme.

2. V pánvi rozpálíme olej a bramborovou hmotu dáme do pánve. Neustále hmotou mícháme, odškrabáváme od dna pánve rozpuštěný sýr, dokud nebude každý kousek kaše opečený. Když se sýr připeče, není to vůbec na škodu, dodá to výbornou chuť. Nakonec hmotu rozprostřeme po dně pánve a necháme na posledních pár minut dopéct.

3. K opečené bramborové kaši servírujeme míchaný listový salát dochucený olivovým olejem, citronovou šťávou a solí.

Bramborová galetka se slaninou

Suroviny:

  • cca 600 g brambor
  • 150 g anglické slaniny
  • máslo
  • 1 cibule
  • zakysaná smetana
  • citronová šťáva
  • dijonská hořčice
  • salátová okurka
  • rajče
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • rozmarýn, tymián

Postup:

1. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky. Odřezky slaniny orestujeme v pánvi na olivovém oleji, přidáme nasekanou šalotku a dva stroužky česneku. Přidáme brambory a nasekaný rozmarýn. Dochutíme solí a pepřem a krátce orestujeme.

2. Formičku vymažeme máslem a vyložíme ji plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy. Dovnitř dáme bramborovou směs a zavřeme je přesahující slaninou. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C na 10–12 minut.

3. Mezitím připravíme jednoduchý dresink ze zakysané smetany, kapky citronu, lžíce dijonské hořčice. Ochutíme solí a pepřem a promícháme.

4. Stihneme také připravit salátek – salátovou okurku nakrájíme na kostičky, stejně tak rajče. Promícháme spolu a ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.

5. Galetku servírujeme s dresinkem a minisalátkem.

Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 12. října 2014 od 18.00 na Primě.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Roštěnec, kebab i smoothie s ginem od Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich tentokrát ladí zvěřinové menu!

Rychlé recepty: Krkovice, dresing i chléb od Pohlreicha

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama