reklama
 

Recepty na úžasné sladkosti: budete je chtít upéct!

Je víkend, venku zima... proč nezkusit něco zajímavého v kuchyni? Vyzkoušejte naše skvělé tipy!

Foto: Žena

Je víkend, venku zima... proč nezkusit něco zajímavého v kuchyni? Vyzkoušejte naše skvělé tipy!

Malinový sen

Doba přípravy: asi 45 minut

Přísady:

Na těsto:
• 80 g měkkého másla nebo margarínu
• 100 g moučkového cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
• 3 vejce
• 300 g hladké mouky
• ½ balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
• trochu strouhané citrónové kůry z omytého citrónu
• špetka soli
• 100 ml mléka

Na ovocnou náplň:
• 1 balíček červeného Dort-želé Dr.Oetker
• 200 ml vody
• 100 g cukru
• 350 g malin

Na smetanovou náplň:
• 3 plátky Želatiny v plátcích Dr.Oetker
• 250 ml smetany ke šlehání
• 1 vrchovatá PL moučkového cukru
• 1 PL rumu

Na ozdobení:
• 400 g rebarbory nakrájené asi na 2 cm kousky
• 250 ml vody
• 8 PL cukru (rebarbora je kyselá)
• 1 balíček červeného Dort-želé Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:
• dortovou formu (průměr 26 cm)
• papír na pečení

Příprava:

1. Na přípravu těsta vyšleháme máslo, moučkový, vanilínový cukr a vejce elektrickým ručním šlehačem do pěny. Mouku, kypřicí prášek, citrónovou kůru a sůl promícháme a spolu s mlékem zapracujeme vařečkou do pěny. Tuhé těsto stěrkou vyklopíme do dortové formy o průměru 26 cm, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení. Uhladíme a pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba:    180 °C
Horkovzdušná trouba:   160 °C
Plynová trouba:    stupeň 3

Doba pečení: asi 35 minut

2. Po upečení stáhneme papír a korpus necháme zcela vychladnout. Vychladlý korpus 1x podélně prořízneme. Spodní plát položíme na podnos a kolem upevníme okraj očištěné dortové formy.
3. Na ovocnou náplň připravíme želé s vodou a cukrem podle návodu na obalu. Do horkého želé přidáme maliny a promícháme. Jakmile začne náplň tuhnout, nalijeme náplň na korpus. Odložíme na 1hodinu do lednice.
4. Na smetanovou náplň namočíme želatinu podle návodu na obale. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem do tuha. Želatinu lehce vymačkáme, přidáme rum a rozpustíme. Do rozpuštěné želatiny vmícháme zlehka šlehačku. Náplň natřeme na ovoce a zakryjeme druhým plátem (řeznou stranou nahoru).
5. Na ozdobu promícháme nakrájenou rebarboru s vodou, cukrem a dort-želé a necháme 2-3 minuty povařit). Rebarborové dílky rozdělíme na dort a opatrně zalijeme zbývajícím želé. Necháme nejlépe přes noc v lednici uležet, aby se chutě propojily.

Veselý myší dort

Doba přípravy: asi 50 minut

Přísady:

Na těsto:
• 3 vejce
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 100 g moučkového cukru
• 120 g hladké mouky
• 1 vrchovatá KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
• 40 g rozpuštěného másla

Na jahodovou náplň:
• 200 g očištěných a nadrobno nakrájených jahod
• 2 odpeckované, oloupané a nadrobno nakrájené broskve
• 2 PL citrónové šťávy
• 2 vrchovaté PL moučkového cukru
• 2 balíčky čirého Dort-želé Dr.Oetker
• 2 PL jahodové marmelády

Na tvarohovou náplň:
• 250 g polotučného tvarohu
• 50 g moučkového cukru
• 2 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker
• 2 PL citrónové šťávy
• 500 ml smetany ke šlehání
• 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
• 100 ml vody

Na ozdobení:
• asi 10 jahod
• 1 kostku čokolády na vaření

Ještě potřebujeme:
• dortovou formu (průměr 26 cm)

Příprava:

1. Na přípravu těsta vyšleháme vejce, vanilínový a moučkový cukr elektrickým ručním šlehačem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, máslo a vše na nejnižším stupni šlehače krátce vyšleháme. Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 26 cm). Uhladíme a dáme do předehřáté trouby péct.

Elektrická trouba:    180 °C
Horkovzdušná trouba:   160 °C
Plynová trouba:    stupeň 3

Doba pečení: asi 20 minut

2. Po upečení necháme krátce vychladnout, nožem oddělíme okraj formy a necháme vychladnout zcela. Korpus raz podélně překrojíme, spodní díl dáme na podnos a kolem korpusu upevníme očištěný okraj formy.
3. Na přípravu ovocné náplně smícháme nakrájené ovoce, citrónovou šťávu, cukr a dortové želí a necháme asi 20 minut postát. Přidáme 250 ml vody a za stálého míchaní přivedeme k varu. Odstavíme, necháme mírně zchladnout a poté nalijeme na spodní část korpusu. Přiložíme druhy díl korpusu a opatrně přimáčkneme. Vložíme na 1 hodinu do ledničky.
4. Na přípravu tvarohové náplně smícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha a přimícháme do náplně. Želatinový ztužovač připravíme s vodou a přimícháme do náplně. 1 PL náplně ponecháme stranou. Korpus lehce potřeme jahodovou marmeládou, poté potřeme tvarohovou náplní a uhladíme.
5. Na ozdobení vytvoříme myšky tak, že z každé jahody odkrojíme stopku, poté ukrojíme 2 kolečka. Jahodu nahoře nařízneme a vložíme kolečka jako uši. Očka a čumáček vytvoříme pomocí párátka ze zbylé tvarohové náplně a roztopené kostky čokolády. Dort necháme 2 hodiny v lednici ztuhnout.

Zdroj: www.appetito.cz

Něžné detaily i nečekaná jednoduchost. Top manikérkou Instagramu je Tina Goldsteinová | Video: Instagram/Betina Goldstein
reklama
reklama
reklama