reklama

Recept na víkend: Zkuste rychlý a levný dezert z máku a brambor

Bábovka a štrúdl jsou sice fajn, ale co víkendové pečení občas proložit něčím netradičním? Tedy vlastně tradičním - znáte například typicky valašský dezert s názvem metyja?

Foto: Thinkstock

Jídlo, které chutná skvěle, a přitom jsou na něj potřeba jen ty nejzákladnější suroviny, které většinou najdete v každé domácnosti, bývá nejlepší. Přesně takový je pokrm metyja, který na Valašsku kdysi jedli jako lehkou večeři, ale když ho hezky nazdobíte, funguje i jako skvělý dezert.

Recept v moderním pojetí nám poskytla restaurace wellness hotelu Lanterna, který najdete v malé valašské vesničce Velké Karlovice uprostřed malebné přírody Moravskoslezských Beskyd - pochází tedy od toho nejlepšího zdroje.

Místní kuchaři nám také prozradili, že valašské maminky tohle jídlo připravovaly zejména dětem - ty totiž po máku prý velmi dobře spí.

Ingredience:

  • 300 g uvařených brambor
  • cukr moučka podle chuti
  • 1 lžíce mletého máku
  • 50g másla 
  • 2 lžíce povidel 

Postup:

Oloupané a na kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, rozmačkáme je na kaši a přidáme trochu másla a teplého mléka (jen rozmačkat, nešlehat!). Kaši dáme na talíř a lžící uděláme placku asi dva až tři centimetry vysokou. Pomažeme povidly, posypeme mletým mákem a mletým cukrem a vydatně polijeme rozpuštěným máslem.

Tip šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka:

"Aby metyja nejen dobře chutnala, ale také zajímavě vypadala, doporučuji kaši před servírováním vytvarovat. V naší restauraci se nám osvědčilo tvarování s pomocí formičky na linecké pečivo. Díky ní dezert získá hezký přirozeně kulatý tvar a na talíři vypadá opravdu zajímavě. Pro zpestření chuti k metyji přidáváme také kysanou smetanu."

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama