reklama

Recept na tradiční Vánoce: Pravý houbový kuba

Mezi staročeské receptury a pokrmy patří i pravý houbový kuba, jehož recept vám dnes přinášíme.

Foto: Regionální potravina

Již trochu pozapomenuté tradičné české recepty se vrací s plnou slávou na sváteční tabule. Ve všeobecném shonu se většina z nás ráda zastaví, připomene si tradice našich prarodičů a zpříjemní si (nejen) vánoční svátky...Čím?

Třeba staročeskými recepturami a pokrmy, kterých o vánočních svátcích bylo v každé chalupě dost. Pokud mají mít i tradiční chuť, vyplatí se je uvařit z regionálních surovin. Můžete se inspirovat značkou Regionální potravina, která oceňuje ty nejlepší výrobky z českých a moravských krajů od malých a středních producentů. Více na www.regionalnipotravina.cz

Jedním z klenotů české tradiční kuchyně je pravý houbový kuba, jehož recept vám dnes přinášíme.

Houbový kuba

Doba přípravy: 45-60 minut

  • 250 g krup - lámanky
  • 2 lžíce sádla
  • česnek (doporučujeme Český česnek z Podkrkonoší )
  • cibule (doporučujeme cibuli z Bořitova od Jaroslava Crháka)
  • sůl
  • 200 g hlívy ústřičné (doporučujeme ze Žampionárny Doly)
  • kmín
  • pepř
  • majoránka

Postup:

1) Kroupy uvaříme v osolené vodě. Po uvaření propereme ve studené vodě. Na rozpáleném sádle zpěníme cibuli a česnek, poté přidáme kmín a hlívu ústřičnou nakrájenou na kousky.

2) Po orestování hub přidáme propláchnuté krupky a přidáme majoránku.

3) Důkladně promícháme a dáme do sádlem vymaštěného pekáčku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C po dobu 15 až 20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pekařovo desatero: Jak poznáte v obchodě dobrý chléb

3 rychlé podzimní večeře, po kterých nepřiberete!

Tarte tatin: Lahodný jablečný koláč z Francie

 


 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama