reklama

Recept na pravé kubánské congri a mojito

Pojďte se s námi v myšlenkách přenést na půvabný ostrov v Karibiku a vychutnejte místní speciality: Znamenité vepřové congri a pravé kubánské mojito

Foto: Deepdarksquid/Foter.com

Kuba dala světu rumbu, doutníky, míchané nápoje s rumem a báječné congri - jídlo srovnatelné se slavným mexickým chilli con carne.

Pojďte se s námi alespoň v myšlenkách přenést na půvabný ostrov na hranici Atlantiku a Karibiku a vychutnejte místní speciality.

Znamenité vepřové congri

Začneme jídlem. Kubánské congri se dělá (nejen) z vepřového masa (ale my ho dnes použijeme), rýže, slaniny a fazolí. Už z toho je jasné, že nemůže být špatné. Pozvěte na něj svého milovaného, a bude okouzlen. Tak jdeme na to!

Suroviny pro 2 lidi:

  • 200 g vepřové krkovice
  • 200 g černých fazolí
  • 200 g rýže
  • 75 g vepřového sádla
  • 2 střední stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce octa
  • pepř, kmín a sůl podle chuti
  • petrželka na ozdobu

Postup: Začneme už předchozí večer. Krkovici očistíme a nakrájíme na větší kostky. Naložíme ji do nálevu ze sójové, worcesterové a barbecue omáčky, octa, soli a pepře. Fazole propláchneme studenou vodou a necháme je přes noc nabobtnat v misce zalité vodou.

Doporučujeme: Recepty šestnáctileté veganky: Budou se vám sbíhat sliny

Druhý den uvaříme fazole ve vodě, ve které se máčely. Až změknou, slijeme ji a uchováme na později. Cibulku a česnek oloupeme a nasekáme na drobno.

Na hluboké pánvi s poklicí rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Ke konci přidáme česnek a kostky masa. Vše důkladně opečeme. Občas promícháme, aby se maso nepřipálilo a česnek nezhořkl.

Když je vše dozlatova opečené, přilijeme vodu z fazolí, dopepříme a dosolíme. Dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Přidáme propláchnutou, okapanou rýži, okmínujeme a vše podusíme do měkka. Ještě jednou ochutnáme, jestli pokrm nepotřebuje více koření nebo soli. Použijeme nás tajný tip - viz níže.

Hotové jídlo nechejte aspoň 5 minut dojít, aby se všechny chutě propojily. Congri podáváme v miskách ozdobené čerstvou petrželkou.

Čtěte také: Recepty s plody moře: Krevety, mušle, šneci, chobotnice

Náš tajný tip: Nedostižnou chuť dodá congri čtvereček hořké čokolády!

Varianty:

  • Černé fazole můžete nahradit barevnými nebo klidně použít směs obojích.
  • Rýži můžete podusit zvlášť a podávat jako samostatnou přílohu - tak je to na úvodním obrázku.
  • Chuť congri můžete zpestřit feferonkou.

Pravé kubánské mojito

To je prostě klasika, která nezklame. A jen málokdy se nepovede. Co na recept potřebujete?

Suroviny na jednu sklenici:

  • 8 velkých lístků čerstvé máty
  • 1 malá  limetka, nebo půlka větší limetky
  • vrchovatá lžíce třtinového cukru
  • 5 kostek ledu
  • 10 ml bílého rumu
  • 150 ml sodovky
  • půl lžičky limetkového sirupu

Postup: Mátu opláchneme a většinu lístečků rozsekáme na drobné kousky. Dva si necháme vcelku na ozdobu. Limetku důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do vyšší vychlazené sklenice. Přidáme mátu a třtinový cukr. Směs stlačíme na dno sklenice, aby se vytvořila šťáva. Zakapeme sirupem.

Z ledových kostek vytvoříme v hmoždíři tříšť. Nasypeme ji na mojitový základ do sklenice, přidáme rum a dolijeme sodovkou. Ozdobíme lístky máty a kolečkem limety. Pijeme brčkem.

Varianta: Hotové mojito zakapeme několika kapkami angostury, která vytvoří krásný barevný efekt jako na naší fotografii.

zdroj: Lonely Planet
úvodní foto: Deepdarksquid / Foter.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fotorecept od pekařky: Kynuté koláče s dvojí náplní

Rok jsem neměla sex - a je mi lépe než kdykoli předtím

7 důvodů, proč dát v práci výpověď

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama