reklama

Prostřeno: Vyzkoušejte o víkendu steak z tuňáka!

V pořadu Prima TV Prostřeno se tentokrát bojuje se steakem z tuňáka a vietnamskými závitky. Vyzkoušejte recept!

Foto: Jaroslav Jiřička

Televize Prima dává v pořadu Prostřeno šanci amatérským kuchařům. Každý z pětice si může v pořadu vyvařit až čtyřicet tisíc. Vyzkoušejte recepty z Prostřeno.

Pořad Prostřeno můžete sledovat na Prima family nebo na www.iprima.cz/prostreno. Tentokrát nás soutěžící inspirovali k sestavení menu, kde najdete recept na vietnamské závitky, steak z tuňáka a výbornou buchtu s tajemným názvem PuPiSmet.

Vietnamské závitky

Nákupní seznam: 250 g vepřového masa, 1 kus kedlubny, 2 mrkve, 80 g bambusových výhonků, 80 g klíčků mungo, 2 vejce, 70 g houby Jidášovo ucho, 100 g rýžových nudlí, chilli, sůl, pepř, 10 kusů placek z rýžového papíru, pivo

Všechny ingredience si pokrájíme na nejmenší kousky do misky. Nejlepší je použít robot. Přidáme do směsi vejce a dochutíme solí, pepřem a podle chuti i chilli. Placky si namočíme do piva, kde krásně změknou. Navlhčíme si ruce a nabereme směs a dáme na rýžovou placku. Přehneme kraje dovnitř a uděláme závitek, který rolováním dotahujeme. Osmažíme na oleji, který musí být velmi rozpálený. Servírujeme na ledovém salátě a s chilli omáčkou.

Steak z tuňáka

Nákupní seznam: 5 steaků z chlazeného tuňáka, 250 ml smetany ke šlehání, máslo, hladká mouka, hovězí bujon, sůl, pepř, kadeřavá petrželka, olivový olej, čerstvé bylinky, citron, brambory

Do oleje a bylinek si naložíme osoleného a opepřeného tuňáka a necháme hodinu odpočívat. Spaříme si sušené houby horkou vodou a necháme 20 minut stát. Potom vodu i houby nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme půlku hovězího bujonu a stále mícháme, než se rozpustí. Ke konci přidáme smetanu a zahustíme pomalu hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Před podáváním přidáme lžičku másla a petrželku.

Brambory si povaříme v celku a necháme zchladnout. Po zchladnutí je rozkrojíme na půl a rozložíme na plech. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme je v rozehřáté troubě na 220 stupňů asi 15 minut. Před podáváním si hodně rozpálíme pánev a opečeme steak z tuňáka dvě až tři minuty z každé strany. Záleží, jak je steak vysoký. Měli bychom ho podávat středně propečený. Podáváme přelitý omáčkou z hub a měsíčkem citronu.

Dezert PuPiSmet

Nákupní seznam: 1 vanilkový puding, 0,75 polotučného mléka, 250 g moučkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 3 vejce, 20 g kakaa, 400 g zakysané smetany, 1 balení čokolády na ozdobení

Uděláme si puding v 0,25 l mléka. Osladíme ho jednou kávovou lžičkou cukru a necháme ho dovést do varu až zhoustne. Puding pak dáme vychladit.

Na těsto si nachystáme 250 g moučkového cukru, mouku, kypřící prášek, 0,25 l mléka a 3 žloutky. Vše dobře promícháme a nakonec do těsta přidáme tuhý sníh ze tří bílků. Těsto lijeme do formy vyložené pečícím papírem. Část těsta obarvíme kakaem a lijeme na těsto cik cak.

Na připravené těsto, než se dá do trouby, dáváme rovnoměrně lžíce pudingu, po celé formě. Těsto dáme do rozpálené trouby a pečeme 220 stupňů asi 20 minut. Po upečení necháme těsto zchladnout. Připravíme si zakysanou smetanu, kterou rozmícháme podle chuti s cukrem a těsto zezhora rovnoměrně potřeme. Na závěr ozdobíme nastrouhanou čokoládou a necháme dezert ztuhnout.

 

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama