reklama

Jak poznat správný burčák a proč byste si měli občas dopřát skleničku?

Sezona burčáku je v plném proudu. Co byste o tomto nápoji měli vědět? Dopřejte si ho ale v omezeném množství. A hlavně ať je kvalitní.

Foto: Profimedia.cz

Milovníci burčáku tvrdí, že má blahodárné účinky na organismus. Neinformovaní se bojí, že po koštování nestihnou doběhnout na záchod. V čem spočívá jeho "zázračná" síla a jak poznat správný burčák?

Je pravda, že tělu dokáže pomoci, ale určitě se nedržte receptu vinařů, podle kterého se má vypít za sezónu burčáku tolik, kolik vám v žilách koluje krve (průměrně 5 litrů). Lékaři proti jeho konzumaci nic nemají, jen doporučují malé dávky a hlavně kupovat kvalitní výrobek. Skutečně jde o přírodní medicínu?

Cukr versus alkohol

Někteří lidé se domnívají, že je burčák druh vína, což není pravda. Jde pouze o zkvašenou šťávu z hroznů, která se prodává zhruba od konce srpna do konce října. Znalci vám budou tvrdit, že v nejlepší kondici je tento nápoj pouhé tři dny. Kvalitní burčák se vyrábí z odkaleného moštu, který neobsahuje žádné pesticidy a jiné chemikálie z postřiků.

Podle odborníků se osvěžující nápoj může pít v několika stádiích.

  1. Sladký: Chuť spíše připomíná mošt, protože ve víně převažuje přírodní cukr nad alkoholem. S oblibou si jej dopřávají milovníci sladších šťáv.
  2. Ve varu: Moment, kdy jsou kvasinky v maximálně možné činnosti. Množství alkoholu a cukru je na stejné úrovni.
  3. Po zlomení: Začíná převažovat alkoholická chuť a vystupují kyseliny.
  4. Mydliňák: Cukr pomalu zaniká a kyseliny jsou ostřejší. Obsahuje kvasné látky.
  5. Mladé víno: Více rozpoznáte vůni odrůdy a sedimentují se kvasné kaly. Chutí opravdu připomíná téměř čisté víno.

Jak poznáte kvalitní burčák?

Základním rozpoznávacím faktorem je jeho barva. Ta by měla být okrová s lehce nahnědlým odstínem. Máte-li rádi sladší verzi, nekupujte zakalené láhve, protože to už je fáze, kdy cukr ustupuje a vzhůru se dostávají kyseliny.

Co by vás nemělo zaskočit? Jemná příchuť po droždí, kterou způsobují kvasinky a drobné usazeniny na dně či stěnách láhve. Ani v jednom případě nejde o vadu.

Varování: Přesto, že se v burčáku nachází pouhých 4-6 % alkoholu, nenechte se zmást sladkou chutí. Budete-li ho popíjet jako šťávičku, může vás nemile překvapit. Když sedíte, bude vše v pořádku. Jakmile vstanete, uděláte pár kroků, zjistíte, že s vámi pěkně zamával. Takže i zde platí "všeho s mírou".

Vitaminová bomba

Hlavní důvod, proč náš organismus po ochutnání zaplesá, je velké množství vitaminů. Mezi nejpřínosnější lze zařadit vitaminy skupiny B, které pomáhají zlepšovat kvalitu pokožky, trávení a zbaví vás únavy. 

Mezi nejprospěšnější vitamin B patří tiamin, ten posiluje srdce a zlepšuje jeho činnost. Vitamin B5 neboli kyselina pantotenová ochraňuje zažívací trakt a prokrvuje sliznice.

Cukrové potěšení

Kvalitní burčák je sladký díky přirozeným cukrům, které patří mezi rychle vstřebatelnou energii. Když už byste si měli vybrat mezi doslazovanou limonádou a tímto "kvašáčkem", rozhodně by vám lékaři doporučili druhou možnost. Jen pozor, stále se jedná o alkoholický nápoj, který při nadměrné konzumaci škodí.

Stopové prvky v každém doušku

Tento "mošt" skutečně blahodárně působí na metabolismus. Důvodem je obsah stopových prvků zinku a železa. Dalším přítelem organismu jsou přirozené kvasinky a bakterie. Podle odborníků je pro muže doporučená denní dávka maximálně kolem půllitru burčáku.

Kvůli kvasinkám se v něm nachází i bílkoviny, čímž se pro nás nápoj stává velmi výživným. Pokud na něj nejste zvyklí, začněte s malým množstvím, jinak nestihnete doběhnout na toaletu. Tělo si na kvašený nápoj musí nejprve zvyknout.

Kyselina nikotinová není pro kuřáky

V lahodném moku se nachází i kyselina nikotinová. Nenechte se zmást, nejde o žádnou náhražku pro kuřáky, ale o prospěšnou látku, která zabraňuje nervovým poruchám.

Jistě se nedají tyto blahodárné vlastnosti burčáku upřít, potřebujeme přece nějaké neprůstřelné "alibi", abychom si mohli dopřát pár skvělých doušků, ale samotní vinaři jej za takový zázrak nepovažují. Poukazují na vysoké množství cukru. Zároveň upozorňují na to, že na tělo působí stejnými účinky jako jiné přírodní projímadlo. Zázrak se tedy nejspíš konat nebude.

Ať už si koupíte sladší nebo dáte přednost většímu množství kyselin, nezapomínejte, že burčák neustále pracuje a kvasí. Když si ho povezete domů, pravidelně povolujte víčko, aby mohly bublinky (oxid uhličitý) unikat, jinak hrozí výbuch, což jste mohli názorně vidět v úspěšném filmu Bobule.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama