reklama

Příběh kávy: Pijete ji každý den, znáte její historii?

Pití kávy je pro spoustu z nás každodenním rituálem. Víte ale, odkud se káva vzala a jak si ji nejlépe vychutnáte?

Foto: Saeco

Nejstarší zmínka o kávě pochází z 9. století z Etiopie a Keni, na jejichž území rostou kávovníkové keře dodnes. O objevení této rostliny vypovídají četné legendy, které se odehrávají v dálném Orientu.

Legenda praví, že arabský pastevec jménem Kaldi pásl své kozy v jemenských horách. Jelikož se pastviny táhly až za obzor, pastevec jim každý den dopřával jiná místa k pastvě. Jednoho dne kozy spásly zvláštní červené plody z neznámých keřů, po kterých pak skákaly a dováděly mnohem déle než jindy. Tato příhoda se brzy dostala do nedalekého kláštera, kde místní řeholníci červené bobulky sesbírali a začali z nich vařit nápoj, který je udržel déle vzhůru při jejich nočních modlitbách.

Jelikož viděli v bobulích pozitivní účinky, začali se jimi zásobovat. Aby se jim bobule nezkazily, uchovávali je sušením nad ohněm. Jednoho dne při "nešťastné" náhodě jim várka bobulí do ohně spadla. Řeholníci se velmi podivovali, proč zuhelnatělé boby tak lahodně voní. Tedy je z popela posbírali, pomleli a připravili kávu v té podobě, jak ji nyní důvěrně známe.

Kavárna, která změnila myšlení lidstva

První zmínky o přípravě kávy se datují do doby kolem 15. století. V té době byla v Istanbulu otevřena úplně první kavárna na světě. Právě díky ní i dalším, které postupně vznikaly, se káva stala velmi oblíbeným nápojem. Lidé si vůni kávy a její účinky tak oblíbili, že začali zakládat kávovníkové plantáže, které jim zajišťovaly pravidelný přísun tohoto "černého zlata". Byl to právě arabský národ, který udělal z přípravy a pití kávy dokonalý rituál.

V té době její pěstitelé pochopili, že se káva stává výborným obchodním artiklem vedle koření a čaje, a začali ji vyvážet do všech částí starého kontinentu. Slavné mořeplavecké Holandsko začalo díky dobrodružným cestám po mořích kávu vyvážet z Evropy do míst, kde se bude kávovníku dobře dařit.

Založili plantáže na ostrově Cejlon, v Indii a později téměř v celé Indonésii. Kávovník doputoval i na území Jižní Ameriky, kde se jeho pěstování natolik rozšířilo, že tyto jihoamerické země ovládly světový trh s kávou. Káva od té doby začala vládnout světu. Byla dokonce natolik milována, že za poničení rostliny hrozil trest smrti. 

Arabica či Robusta? 

Slyšíte je denně, ale dokážete bez okolků určit, jaký je mezi těmito dvěma druhy kávy rozdíl? Zatímco Robusta má nižší nároky na pěstování, je mnohem více odolná a plodí již po dvou až třech letech, u kávovníku Arabica se na první sklizeň čeká téměř šest let. Káva z keře Arabica tvoří v současné době asi 75 procent celosvětové produkce kávy. Úroda se češe výhradně ručně výběrovým sbíráním.

Káva Arabica má i přes menší obsah kofeinu (cca 1,5 procenta) velmi jemnou, aromatickou a lahodnou chuť. Oproti tomu, kávovník Robusta má až o polovinu vyšší podíl kofeinu v zrnu než Arabica. Chuť připravené kávy z Robusty je nezaměnitelná a díky své velmi nahořklé chuti ji rozpozná i laik. Většina kávových směsí je především kombinací obou káv. Arabica je však považovaná za kvalitnější a chutnější, takže čím vyšší podíl bude mít, tím lepší kávu budete pít.

Pokud si chcete vychutnat ten pravý požitek z kávy, vždy dávejte přednost zrnkové kávě před instantní. Instantní káva se zjednodušeně vyrábí tak, že z uvařené kávy se odpařením vodou získává granulát, který má nahradit lahodnou chuť čerstvé kávy. Kávu si vždy vychutnávejte čerstvou, nejlépe čerstvě umletou. Získáte tak maximální chuť jemně nakyslých kávových zrn z divokých kávových plantáží. 

Chuť čerstvě umleté kávy

Pokud si chcete šálek kávy užít v pohodlí domova a nechce se vám pokaždé běžet do kavárny, vyberte si takový domácí kávovar, který dokáže vytáhnout z každého kávového zrna jeho maximální chuť. Například italské kávovary Seaco Incanto mají natolik šetrnou technologii patentovaného keramického mlýnku, že kávová zrna nikdy nepřepálí, takže si můžete vychutnat skutečnou chuť a aroma čerstvě umleté kávy. 

Káva se za těch několik století stala natolik úspěšnou, že na více než 25 milionech rodinných farem v 80 zemích světa roste na 15 miliard kávovníků. Díky této úrodě se každý den vypije na dva miliardy šálků kávy, což je důkazem, jak důležitým artiklem našich životů káva je.

Pijeme ji s kapkou mléka, mléčnou pěnou, bez mléka, přidáváme do ní cukr, mícháme s likéry a jinými druhy alkoholu. Ať už ji pijeme s čímkoliv, šálek nám dává momenty štěstí a odpočinku, které s ní prožíváme. Proto ji tolik milujeme.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
Advertisement
reklama
reklama
reklama