Pohlreichovo podzimní menu se zvěřinou
Další díl pořadu Teď vaří šéf! byl inspirován podzimem. Zdeněk Pohlreich uvařil menu složené právě ze sezónních surovin.
Další díl pořadu Teď vaří šéf! byl inspirován podzimem. Zdeněk Pohlreich uvařil menu složené právě z různých podzimních surovin - zvěřina, houby, hrušky či jablka.
Teplý houbový salát
Ingredience:
- hlíva ústřičná
- řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 snítek tymiánu
- 1 bobkový list
- bazalka
- oregano
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na dresing:
- balzamikový ocet
- olivový olej
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup:
1. Nechte rozehřát pánvičku, pak přilijte olivový olej a vložte houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete, nechte restovat a chvílemi promíchejte. Potom přidejte tymián, bobkový list a nakrájenou zeleninu.
2. Bazalku a oregano nakrájejte nahrubo a přidejte ke směsi. Chvíli nechte podusit a mezitím si připravte dresing: v misce smíchejte olivový olej, balsamico, citronovou šťávu, sůl a pepř.
3. Houby pokapejte dresingem, nandejte na talíř, ozdobte bobkovým listem a polijte zbytkem dresingu.
Sekaná ze zajíce
Ingredience:
- zaječí maso
- vepřový bůček
- anglická slanina
- toastový chleba
- hladká mouka
- mléko
- 1 vejce
- majoránka
- sůl
- pepř
Příloha:
- cherry rajčata
- 1 cibule
- petrželka
- okurky cornichon
Postup:
1. Nakrájený toastový chleba zalijte mlékem a nechte nasát. Zaječí maso očistěte a bůček nakrájejte na kostky. Dejte do mísy spolu s namočeným chlebem, ze kterého jste vymačkali přebytečné mléko, osolte a opepřete. Směs umelte a přidejte slaninu, vejce a majoránku. Zaprašte troškou mouky a pomocí rukou vypracujte směs.
2. Na rozehřátém olivovém oleji opečte jednu zkušební placičku a pokud je třeba, tak směs ještě dochuťte solí a pepřem.
3. Pekáček vystelte pečícím papírem, podlijte vodou a vložte na něj vytvarovanou sekanou. Pečte ze začátku na 140 stupňů, na závěr můžete teplotu trochu zvýšit, aby se vytvořila kůrka. Během pečení obložte pekáček nakrájenou cibulí.
4. Po 45 minutách sekanou vyndejte z trouby, nakrájejte na plátky, polijte vypečenou šťávou a ozdobte směsí rajčátek, nasekané petrželky a pečené cibule. Podávejte s okurkami.
Srnčí kýta na červeném víně
Ingredience:
- srnčí kýta
- špek
- 450 ml červeného vína
- mrkev
- celer
- třtinový cukr
- rajský protlak
- cibule
- nové koření
- černý pepř
- bobkový list
- jalovec
- olivový olej
- sůl
Postup:
1. Maso naložte předem - osolte, prošpikujte, svažte a přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, nové koření, černý pepř, bobkový list a jalovec. Vše zalijte červeným vínem a nechte dva dny odležet.
2. Maso pak dejte stranou a marinádu přeceďte. V hrnci rozehřejte olivový olej a srnčí opečte ze všech stran. Pak ho vyndejte na talíř a do hrnce nasypte zeleninu z marinády. Přidejte k ní třtinový cukr, rajský protlak a nechte zarestovat. Pak vložte zpátky maso a zalijte ho přeceděnou marinádou. Přiveďte k varu, dosolte a nechte zhruba hodinu dusit doměkka.
3. Hotové maso vyndejte a omáčku propasírujte přes síto. Ze srnčího sundejte provázek, nakrájejte na plátky a zalijte omáčkou. Podávejte s libovolnou přílohou.
Jablečný koláč se zmrzlinou
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 175 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 2 vejce
- 1/2 vanilkového lusku
- kůra z 1 limetky
- špetka soli
Náplň:
- 3 jablka
- želatina
- vlašské ořechy
- třtinový cukr
- skořice
Na ozdobu:
- vlašské ořechy
- smetanová zmrzlina
- moučkový cukr
Postup:
1. V míse smíchejte mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Z půlky vanilkového lusku vyškrábejte zrníčka, nastrouhejte kůru z limety a přidejte špetku soli. Vše promíchejte a rukama vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte aspoň půl hodiny odležet.
2. Z vychladlého těsta odkrojte zhruba polovinu, rozválejte, namotejte na váleček, přeneste do dortové formy a vymačkejte do stran. Jablka nakrájejte, zbavte je jádřinců a vložte na rozehřátou pánev. Posypte cukrem a skořicí a chvíli orestujte.
3. V misce namočte plátky želatiny a přidejte ji k jablkům spolu s ořechy. Směs navršte na těsto a pečte zhruba 35 minut při 180 stupních.
4. Koláč nechte zchladit, vyndejte z formy, nakrájejte, posypte moučkovým cukrem a talíř ozdobte nasekanými ořechy a lžící smetanové zmrzliny.
Sweet Tony
Ingredience:
- Mattoni Schorle
- hruškový džus
- vanilkový sirup
- citronová šťáva
- 1 jablko
- 1 hruška
- 2 snítky rozmarýnu
Postup:
1. Do džbánu nasypte led, zalijte vanilkovým sirupem, hruškovým džusem, citronovou šťávou, dolijte Schorle, vložte snítku rozmarýnu a přidejte nakrájené jablko a hrušku a promíchejte.
2. Do sklenice nasypte led, přilijte koktejl a ozdobte ovocem a snítkou rozmarýnu.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Víkendové rodinné menu od Zdeňka Pohlreicha
Pořádný biftek a marinovaná pražma od Zdeňka Pohlreicha
Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem