reklama

Nejlepší recepty: Prodlužte si léto s domácími limonádami

Limonáda z čerstvých přísad k létu patří stejně jako sluníčko a koupání. Naučte se vyrobit tu nejlepší, nasbírejte suroviny do zásoby a vychutnávejte si ji klidně ještě v zimě.

Foto: Thinkstock

Recepty na dvě skvělé limonády, i pár rad, jak si je vylepšit, co se chuti i zdraví týče, nám poskytl Ondřej Frunc z české firmy F. H. Prager.

Limonáda z černého bezu

Ingredience:

  • 20 až 40 květenství černého bezu (podle toho, jak jsou velké)
  • 3 l vody
  • 2 kg cukru (pro zdravější alternativu zkuste použít med)

Postup:

Nasbírejte květy černého bezu. Pečlivě je opláchněte a zbavte uschlých částí. Naplňte hrnec 3 litry horké vody a přidejte květy černého bezu, uveďte do varu a pak vypněte. Přidejte cukr nebo med, a znovu převařte, dokud se nerozpustí. Hotový výluh nalijte do láhví a uzavřete. Tak jste vytvořili sirup. Při přípravě domácí limonády pak jen stačí výluh zředit perlivou vodou nebo přehnat přes sifon.

Limonáda z lesních plodů

Ingredience:

  • 1 kg malin, borůvek nebo rybízu
  • 1/2 l vody
  • 1,5 kg cukru krystal

Postup:

Plody pořádně promyjte pod studenou vodou, poté je rozmačkejte v půl litru vody. Nechejte odstát 12 hodin, aby pustily šťávu. Přeceďte přes jemné síto nebo plátno. Na jeden litr vzniklé štávy přidejte 1,5 kg cukru a za neustálého míchání nechejte rozpustit (teplota však nesmí přesáhnout 80 °C). Horký sirup nalijte do skleněných lahví.

Pár tipů navíc

"Pokud chcete limonádu vylepšit, zkuste nahradit cukr přirozenějším sladidlem jako je třeba med, jablečný mošt nebo jablečný koncentrát, který koupíte v každé zdravé výživě, bez přidaných látek, tedy čistý zhuštěný mošt," radí Ondřej Frunc.

Pokud ale použijete med či koncentrát, bude vaše limonáda náchylnější k nákaze, takže se sirupem šup do ledničky a rychle vypít.

Z čeho všeho se limonády dají vyrábět? "Používat můžete výluhy, ať už studené, nebo teplé z různých sušených bylin, máty, šípku, heřmánku nebo třeba anýz. Můžete zkusit i experimentovat například se slámou, houbami a vším možným," říká Ondřej Frunc.

Pokud nemáte čas limonády vařit, ale stejně se chcete osvěžit nedoslazovaným nápojem, zkuste limonády od F. H. Prager, které jsou vyrobeny jen z bylinných výluhů a pravého jablečného moštu.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama