reklama

Narozeninové menu podle Zdeňka Pohlreicha

V dalším díle pořadu Teď vaří šéf! naučil Zdeněk Pohlreich diváky připravit narozeninovou oslavu tak, aby se stala díky jeho receptům nezapomenutelnou.

Foto: FTV Prima

V dalším díle pořadu Teď vaří šéf! slavil Zdeněk Pohlreich narozeniny - ne tedy ty své, ale naučil diváky připravit narozeninovou oslavu tak, aby se stala díky jeho receptům nezapomenutelnou.

Vitello tonnato

Ingredience:

  • telecí kýta
  • 1 konzerva tuňáka
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • kapary
  • masový vývar
  • citronová šťáva
  • majonéza
  • snítka tymiánu
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

1. Zeleninu nakrájejte, hoďte do kastrůlku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Kýtu očistěte, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem. Pak maso zabalte do potravinové fólie a vložte do vývaru se zeleninou. Nechte povařit 30 - 40 minut. Uvařené maso nechte zchladit a vývar přeceďte.

2. Teď si připravte omáčku: k tuňákovi přidejte sůl, citronovou šťávu, naběračku vývaru a lžíci majonézy. Rozmixujte, přidejte kapku olivového oleje a šťávu z masa, kterou jste předem svařili. Znovu promixujte.

3. Telecí nakrájejte na drobné plátky a zalijte omáčkou z tuňáka. Ozdobte kapary a zeleninou z vývaru.

Kachní foie gras s karamelizovanými jablky

Ingredience:

  • kachní játra
  • kyselá jablka
  • Calvados
  • hladká mouka
  • limetová šťáva
  • citronová kůra
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Do pánve nasypte třtinový cukr, nechte ho zkaramelizovat a zalijte trochou vody. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Přidejte na pánev spolu s limetovou šťávou, citronovou kůrou a Calvados a nechte podusit.

2. Na talíř nasypte trochu hladké mouky, osolte, opepřete a promíchejte. Ve směsi obalte játra, která následně orestujte na rozpálené pánvi. Jablka nandejte na talíř, ozdobte petrželkou a přidejte orestovaná játra. Posolte a podávejte.

Pečené kuře s nádivkou

Ingredience:

  • kuře
  • cibule
  • máslo
  • hladká mouka
  • vývar
  • sůl

Na nádivku:

  • toastový chleba
  • slanina
  • mléko
  • 3 žloutky
  • petrželka
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Do mléka rozklepněte 3 žloutky, přidejte špetku muškátového oříšku a toastový chleba nakrájený na kostičky. Přidejte nakrájenou slaninu, petrželku, opepřete, osolte a vše promíchejte.

2. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Po částech ho přidejte do směsi na nádivku a znovu promíchejte.Kuře nasolte ze všech stran a naplňte ho nádivkou. Pomocí špejle kuře uzavřete, aby nádivka nevytekla.

3. Dno pekáčku poklaďte nahrubo nakrájenou cibulí, přidejte kousek másla a pak vložte kuře zády nahoru. Vše podlijte trochou vody. Ze zbytku nádivky udělejte koule a přidejte do pekáče. Pekáč vložte na plech a dejte do trouby. Pečte asi hodinu a v průběhu podlívejte vypečenou šťávou. Na posledních 20 minut kuře otočte.

4. Hotové kuře dejte odležet na talíř a přikryjte alobalem. Vypečenou šťávu sceďte a nechte svařit na pánvi. Přidejte trochu hladké mouky a promíchejte. Pak zalijte studeným vývarem a nechte 20 minut povařit. Podle potřeby dosolte a potom přeceďte. Kuře naporcujte a nandejte na talíř spolu s nádivkou. Podávejte s omáčkou.

Jablečný dort

Ingredience:

Na těsto:

  • 3 jablka
  • 50 g dětské krupičky
  • 150 g cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 vejce
  • soda
  • sůl
  • máslo na vytření formy

Na krém:

  • 1/2 litru mléka
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 50 g cukru>
  • máslo

Na ozdobu:

  • rybízová marmeláda
  • maliny

Postup:

1. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Ke žloutkům přisypte cukr, sodu, dětskou krupičku, nastrouhaná jablka a kakao a vypracujte těsto. Pak postupně vmíchejte sníh.

2. Na dno dortové formy dejte pečící papír a kraje vytřete máslem. Vlijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Upečený korpus nechte vychladnout.

3. Mezitím si připravte krém: mléko vlijte do kastrůlku, přisypte cukr a hrubou mouku. Nechte ztuhnout a pak vyšlehejte s kouskem másla.

4. Korpus podélně rozpulte, jednu půlku namažte marmeládou a poklaďte malinami. Druhou polovinu namažte krémem, přiklopte, navrch a na kraje přidejte zbytek krému a dozdobte dalšími malinami. Nechte v lednici zchladit asi hodinu a podávejte.

Berry Berry

Ingredience:

  • minerální voda
  • 2 limety
  • cukr
  • ostružiny
  • maliny
  • máta

Postup:

Do džbánu nasypte led. Vymačkejte šťávu ze dvou limet, přidejte cukr, ostružiny a maliny. Dolijte minerální vodou a promíchejte. Nalijte do sklenice s ledem a ozdobte snítkou máty.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Víkendové rodinné menu od Zdeňka Pohlreicha

Pořádný biftek a marinovaná pražma od Zdeňka Pohlreicha

Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem

Dítě roku 68 a brutalistní klenot. Mohutnost InterContinentalu zjemňuje nádvoří | Video: TV Architect
reklama
reklama
reklama