reklama

Máte velkou úrodu jablek? Upečte si koláč!

Urodilo se vám letos hodně jablek? Podívejte se na naše recepty, které vám ji pomohou zužitkovat

Foto: Isifa/Thinkstock

Urodilo se vám letos hodně jablek a vy nevíte, co si s nimi počít? Máme pro vás pár zajímavých receptů, které část vaší úrody zužitkují a ještě si pochutná celá rodina.

Recepty z jablek patří k těm nejoblíbenějším hlavně u dětí. Jak jinak dostat do těla dostatek vitamínů a posílit imunitní systém než čerstvým ovocem nebo pečenými recepty z jablíček.

Jablečný koláč

Budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • půl prášku do pečiva
  • 12 jablek
  • cukr
  • skořici
  • citronovou šťávu
  • ořechy

Mouku, cukr a povolené máslo spojíme s práškem do pečiva a vajíčkem. Vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme si ho na dvě části. Jednu část těsta dáme do koláčové formy a vymačkáme do tenké vrstvy. Na těsto dáme oloupaná a nastrouhaná jablka, která posypeme skořicí, cukrem, citronovou šťávou a ořechy. Druhou polovinu těsta si propracujeme ještě se dvěma lžícemi polohrubé mouky nebo kakaem tak, aby se těsto drobilo. Tuto směs posypeme na vrstvu jablek. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 - 40 minut.

Chutný jablkový džem

Budete potřebovat:

  • 1 kg ovoce
  • 200 g cukru krystal
  • 1 balení želírovacího přípravku
  • 2 kusy hřebíčku
  • 1 kus skořice

Přebraná a omytá jablka si oloupeme a nastrouháme. Doplníme je kořením a zprudka je vaříme až se třetina šťávy odpaří. Po částek přidáváme cukr a vaříme stále prudce asi 5 minut. Horký džem naplníme do zahřátých sklenic a uzavřeme víčkem. Nezapomeňte vybrat před tím koření. Sterilujeme asi 25 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

Vepřové maso na jablkách

Budete potřebovat

  • 5 kusů vepřových plátků
  • 2 jablka
  • 3 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • špek
  • točený salám
  • 5 plátků šunkového salámu
  • 1 hermelín
  • tvrdý sýr
  • ostrý kečup
  • sůl
  • pepř

Cibuli si nakrájíme na půl kolečka, česnek na plátky, jablka na kousky a vše ostatní na kostičky. Směs vložíme do pekáče, osolíme a opepříme. Na vrch si poklademe osolené a naklepané maso. Malinko podlijeme vodou a pečeme přikryté na 200 stupňů do změknutí. Vyndáme z trouby a přidáme kečup a na maso položíme plátek hermelínu a zasypeme sýrem. Dáme ještě na chvilku do trouby než se sýr rozteče. Podáváme se šťouchanými bramborami.

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama