reklama

Léto je v plném proudu! Upečte si koláče s ovocem!

Milujete léto, ovoce a vůni čerstvého koláče s borůvkama? Máme pro vás recepty na dezerty s ovocem!

Foto: Isifa/Thinkstock

Kupte si na farmářských trzích, nebo si zajděte na vlastní zahradu pro čerstvé ovoce a upečte si lahodný koláč nebo buchty. Ovoce je tou nejlepší a nejpřirozenější ingrediencí na našem stole.

Kynuté buchty, ovocné koláče, rebarborové dorty nebo borůvkové muffiny jsou úchvatným dezertem ke kávě, kterou si rádi dopřáváme na terasách a našich zahrádkách. Našli jsme pro vás dokonalé recepty na ovocné dezerty.

Velké ovocné koláče

Nákupní seznam: 400 g ovoce, 2 lžíce rumu, 80 g polohrubé mouky, 50 g cukr moučka, 40 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, 60 g másla, 15 g droždí, 100 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, 200 g hladké mouky, sůl, 50 g cukr moučka

Z droždí, lžíce cukru, trochu vlažného mléka a lžičky mouky si zaděláme na kvásek. Necháme ho v teple vykynout. Do mísy si prosyjeme 100 g polohrubé mouky, přidáme špetku soli, jeden žloutek, zbytek mléka a rozpuštěných 60 g másla. Přisypeme cukr a přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu vykynout.

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a vymažeme si dva plechy tukem. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme kulatý koláč, který dáme na plech. Prsty ještě povytahujeme. Těsto potřeme vejcem a ještě necháme chvilku vykynout. Z másla, mouky a cukru si vypracujeme drobenku. Na těsto položíme ovoce a zasypeme žmolenkou. Pečeme v troubě asi 20 minut. Po dopečení koláče pokapeme rumem a při servírování pocukrujeme kraje.

Hrníčkový perník s třešněmi

Nákupní seznam: hrnek hladké mouky, půl hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, půl hrnku čokoládového pudinku v prášku, 1 kypřící prášek do perníku, půl lžičky mletého muškátového oříšku, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, 1 hrnek mléka, půl hrnku oleje, 1 vejce, 2 lžíce meruňkové marmelády a 300 g třešní

Všechny sypké suroviny dáme do jedné mísy a promícháme. Tekuté suroviny vyšleháme spolu s marmeládou. Pomalu zapracujeme sypkou směs. Těsto nalijeme do vymazaných a vysypaných formiček na muffiny nebo malé koláčky. Nahoru dáme vypeckované třešně. Dezert pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 40 minut. Před podáváním pocukrujeme.

Letní borůvkový koláč

Nákupní seznam: 450 g polohrubé mouky, 200 g cukru krystal, 2 vanilkové cukry, 2 prášky do pečiva, 3 vejce, 100 g oleje a 300 ml bílého jogurtu, na drobenku si připravíme 200 g hrubé mouky, 100 g cukru krystal a 100 g másla. Jako náplň si nachystáme čerstvé borůvky

Smícháme si všechny ingredience na těsto a vyšleháme v hladkou hmotu. Vymažeme si plech máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto na plechu rovnoměrně rozprostřeme a bohatě posypeme borůvkami. Nakonec si přichystáme žmolenku a posypeme s ní celý koláč. Borůvkovou buchtu pečeme na 180 stupňů zhruba 20 minut.

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama