reklama

Lehké letní menu pro horké dny: Od předkrmu po dezert

Nabízíme vám menu sestavené tak, že neodoláte ani ve třicetistupňovém horku. A bude vám chutnat.

Foto: Lázničkovo

Dnes je takové horko, že ani nemám chuť jídlu... Také to znáte? Co si jen dát, aby člověku nebylo těžko... Přece ovoce a zeleninu!

Nabízíme vám menu sestavené tak, že neodoláte ani ve třicetistupňovém horku. A bude vám chutnat.

Co vás čeká?

Začneme víceúčelovým předkrmem. Křupavý toast s pomazánkou z pečených rajčat, černých oliv a koprem navnadí chuť k jídlu. Můžete si ho ale dát také jako snídani. A přímo ideální je jako svačina pro výlety nebo ke grilování.

Doporučujeme: Tipy a triky pro začínající kuchařky

Následuje polévka z nakládané červené řepy. Oproti vaření klasické polévky je velice rychlá a chutná i studená. V teplých letních dnech je velice osvěžující.

Nyní už hlavní chod: Masové koule plněné jablky a modrým sýrem s opečenými brambůrky. Kombinace sladkých sušených jablíček, modrého sýra a chilli v mletém mase, představuje dokonalé skloubení chutí.

Sladká ledová tečka na závěr, domácí ovocná zmrzlina jako dezert. A teď už samotné recepty: Dobrou chuť!

Křupavý toast s rajčatovou pomazánkou

  • 185 g tuňáka v konzervě
  • 250 g cherry rajčat
  • čerstvý nebo sušený kopr
  • červená cibule
  • olivový olej
  • 70 g černých oliv
  • pepř, sůl
  • toustový chléb

Postup: Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme v celku cherry rajčata a na kolečka nakrájenou cibuli. Vše osolíme, zakapeme olivovým olejem a lehce posypeme koprem. Plech vložíme do trouby na grilování a pečeme cca 20 minut. Mezitím nasekáme černé olivy a ve větší misce smícháme spolu s tuňákem zbaveného šťávy. Jakmile rajčata začnou zlátnou, vyndáme je a vložíme do misky. Vše společně důkladně promícháme, dochutíme solí, pepřem a koprem. Než budete na toast mazat pomazánku, nejprve ho v rozpálené troubě lehce opečte.

Polévka z nakládané červené řepy

  • 660 g nakládané červené řepy
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 l zeleninový vývar
  • olivový olej
  • kopr
  • cukr
  • pepř a sůl

Postup: Důkladně propláchneme nakládanou řepu, třeba i třikrát. Do většího hrnce na polévku dáme trošku olivového oleje, vložíme propláchnutou řepu, lehce osmahneme, vložíme 2 lžíce cukru a 2 lžíce sušeného kopru. Po promíchání zalijeme zeleninovým vývarem a necháme povařit cca 10 minut. Horké vložíme do mixéru, přidáme 2 lžíce zakysané smetany a rozmixujeme. Můžeme použít i tyčový  mixér.

Masové koule plněné jablky a modrým sýrem

  • 400 g mletého masa (200g vepřové, 200 g hovězí)
  • vejce
  • 100g modrého plesnivého sýra
  • 60 g sušených jablíček
  • 2 lžíce sušené petržele
  • 3 lžíce sušené bílé cibule
  • 1 chilli paprička
  • strouhanka
  • sádlo
  • sůl
  • beraní rohy
  • nové brambory

Postup: Stejně velké nové brambory umyjeme a dáme vařit ve slupce. Do mísy vložíme mleté maso, vejce, najemno nakrájený modrý sýr, chilli papričku a kostičky sušených jablíček. Osolíme, promícháme a dle konzistence přidáváme strouhanku tak, aby masová směs držela při sobě. Přidáme 2 lžíce sušené petrželky a 3 lžíce bílé sušené cibule. Po promíchání tvoříme stejně velké koule, které pokládáme na plech. Pečeme asi 15 až 20 min. v troubě vyhřáté na 200 stupňů C. Uvařené brambory nakrájíme na půlky nebo stejně velké kusy. Na pánev vložíme sádlo, nasypeme pokrájené brambory a do zlatova je opečeme. Pokud chceme jídlo dietnější, podáváme pouze vařené s lupínkem másla. Na ozdobu a jako přílohu použijeme beraní rohy.

Domácí ovocná zmrzlina

  • 400 g čerstvého nebo mraženého ovoce (maliny, jahody, broskve)
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 175 g sýra Philadelphia Original, Žervé krémové nebo Lučina
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 10 malých formiček na zmrzlinu (nebo malé kelímky od jogurtu)
  • 10 dřívek

Postup: Čerstvé ovoce umyjte (mražené rozmrazte) a rozmixované umíchejte se 2 lžícemi cukru. Sýr, jogurt, zbývající cukr a citrónovou šťávu vyšlehejte elektrickým šlehačem. Část krému, přibližně asi 1/3 vyšlehejte s ovocnou směsí. Ovocnou a krémovou směs dávejte ve vrstvách do formiček. Vpíchněte dřívko a nechte minimálně 5 hodin zamrazit.

zdroj: Lázničkovo

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pálivé recepty: Na jazyku peklo, v žaludku samo nebe

Fotorecept od pekařky: Kynuté koláče s dvojí náplní

5 raw receptů, které vám změní život

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama