reklama

Jak připravit Svatomartinskou husu? Hlavně to chce čas

Svátek svatého Martina se blíží a s ním je třeba oprášit i návod jak připravit Svatomartinskou husu, tradiční lahůdku

Foto: Profimedia.cz

V mnoha rodinách je stromeček a kapr symbolem Vánoc. K oslavám svátku svatého Martina patří zase dozlatova upečená husa. 

Drůbeží pochoutka se peče třináct hodin, ale zdaleka to nedá tolik práce, jak by se mohlo zdát. Jak připravit Svatomartinskou husu, aby se maso jen rozsýpalo? 

Svatomartinská husa je pokrm, při jehož přípravě si může hospodyňka jít v klidu lehnout. Ovšem pěkně po pořádku. Nejprve je nutné odstranit přebytečná brka. Pokud bude třeba, jemné chmýří je možné opálit i zapalovačem. Maso důkladně se pak opláchne a osuší. Nebojte se použít více soli a kmínu. Při ochucování musíte myslet i na vnitřek. Někdo ještě odstraňuje křídla, ale není to nezbytně nutné.

Husa by se měla péct v hlubším pekáči nebo plechu. Podlijte ji vodou a zaklopte víkem nebo alobalem. Teplotu trouby nastavte mezi sedmdesáti a osmdesáti stupni. Pokud je pekáč naplněný husou a vložený do trouby, jděte si klidně lehnout. Není třeba se obávat připálení. Během pomalého pečení se k vodě přidá ještě tuk, takže maso bude v naprostém bezpečí. Dejte pozor, některé moderní trouby mají pojistku, která elektrospotřebič po několika hodinách sama vypne.

Po dvanácti hodinách pečení husu odkryjte a teplotu zvyšte na 190 stupňů. Hodina pečení dodá huse zlatou barvu a křupavou kůžičku. Vypečené sádlo si můžete schovat na smažení nebo další vaření. Sádlo vydrží v chladném prostředí víc jak měsíc, tedy pokud v tichosti nezmizí jako pochoutka na namazaném chlebu.

A ještě zrychlená verze pro hospodyňky zápasící s časem: Husu pečte dvě hodiny zakrytou na dvě stě stupňů. Pak odkryjte a dopečte půl až tři čtvrtě hodiny dozlatova. 

Příloha

Jako příloha se ke svatomartinské huse doporučují samozřejmě knedlíky. Je úplně jedno, zda uvaříte karlovarské, houskové nebo bramborové. Příprava obyčejných bramborových knedlíků je velmi jednoduchá. Uvaříme oloupané brambory. Ještě za tepla je nastrouháme na jemno. Necháme vychladnout. Smícháme se solí, vejci a uhněteme těsto. Vytvarované knedlíky vaříme v osolené vodě dvacet až dvacet pět minut.

Neměli byste zapomínat na zelí. Zkuste udělat dva druhy. Červené vylaďte do sladké chuti a bílé nechte trochu kyselejší.

A ještě nákupní seznam:
1 husa, sůl, kmín, červené zelí, bílé zelí, 800 g brambor, 2 vejce, 2 plné hrnky hrubé mouky, petržel na ozdobu

Na úplný závěr ještě nesmíme zapomenout na výběr kvalitního svatomartinského vína, které ideálně doplní tento tradiční recept.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama