reklama

Hezké počasí? Ugrilujte si drůbeží maso!

Kuřecí a krůtí maso je velmi oblíbenou pochoutkou na gril. Vyzkoušejte naše recepty na grilované drůbeží maso

Foto: tchibo.cz

Grilování je nejpříjemnější způsob vaření a stolování v horkém letním dni. Už jsme si představili hovězí a vepřové maso. Stejně tak si poradíte s rybami na grilu a nyní se podívejte jak na grilovanou drůbež.

Grilovaná kuřecí křidélka, krůtí steak nebo grilované kuře na pivě. To jsou dobroty, které si můžete připravit na grilu. Máme pro vás recepty na grilované kuřecí a krůtí  maso.

Jak na grilované drůbeží maso

Základní pravidlo je, že kuřecí maso je rychle hotové a není třeba ho zbytečně sušit. Nejlépe se griluje kuře rozporcované a trochu vykostěné. Pokud stehna vykostíte, zkrátíte dobu grilování skoro o 15 minut. Pokud pečete kuře v celku, zabalte na chvíli křídla do alobalu, jinak budou v momentě měkkého masa zcela černá. K drůbeži se hodí čerstvé bylinky a jemnější koření. Kuřecí maso se dobře snáší s marinádou z vína nebo zázvoru.

Kupujte čerstvé nebo krátkou dobu zamražené maso. Určitě se vyhněte křehčenému masu, které je napuštěné velkým množstvím vody a pak to na grilu dělá neplechu. Krůtí a kuřecí maso je dobré před pečením pokapat trochou citrónu. Jinak suchá kuřecí prsa tak budou po grilování vláčná a jemná.

Křidýlka Buffalo

Nákupní seznam: 1 kg kuřecích křidýlek, 125 g másla, 5 stroužků česneku, lžíce nasekaného zázvoru, šťáva ze dvou limetek, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce ostré omáčky, 120 g sýra s modrou plísní, 1/4 litru majonézy, mletý pepř

Rozpustíme si máslo, přidáme česnek, zázvor a necháme dvě minuty dojít. Přidáme limetkovou šťávu, sojovou omáčku a ostrou omáčku. Přivedeme směs k varu, krátce povaříme a zalijeme ji kuřecí křídla. Vše dobře promícháme a necháme 2 - 3 hodinky marinovat. Zatím si připravíme sýrovou omáčku. Rozetřeme sýr a promícháme s majonézou a pepřem. Křidélka pečeme 3 - 4 minuty z každé strany. Záleží na velikosti a dobře rozpáleném grilu.

Krůta na estragonu

Nákupní seznam: 1 celá krůta, 2 červené cibule, 3 stroužky česneku, citron, lžička citronové šťávy, čtvrtka rozpuštěného másla, sušený estragon, čerstvý estragon, mletý pepř a sůl

Krůtu omyjeme a osolíme. Do břišní dutiny vložíme cibuli, estragon a rozpůlený citron. Břicho a krk uzavřeme pomocí jehly a stehna a křídla přidrátujeme k tělu. Celou krůtu pomašlujeme máslem, osolíme a opepříme. Krůtu dáváme na rošt nad odkapávací mísu hřbetem vzhůru. Grilujte do měkka. Lze počítat 25 minut na jeden kilogram masa. Občas potíráme máslem smíchaným s citronovou šťávou, česnekem a sušeným estragonem. Hotovou krůtu zabalte do alobalu a nechte 15 minut dojít.

Kuřecí špíz se zeleninou

Nákupní seznam: 700g masa z kuřecích prsou, 200 g žampionů, 1 cuketa, 1 zelná paprika, 1 červená paprika, 8 třešňových rajčat, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 6 lžic olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, půl lžičky mletého pepře a sůl

Maso a zeleninu si nakrájíme na stejné kousky. Cibuli rozčtvrtíme a rozloupneme na plátky. V hrnku si smícháme olej, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Kousky masa a zeleniny zalijeme marinádou a necháme přes noc odležet. Pak z masa odlijeme marinádu a střídavě se zeleninou napichujeme kousky na špejly. Grilujeme na rozpáleném grilu asi 4 minuty z každé strany.

 

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama