reklama

Halloween je tu. Vyřežte si dýni

Dýně se stali velmi oblíbenou pochutinou. Ovšem s takovým Goliášem si můžeme užít i zábavu, když si na Halloween vyřežeme nějakou příšeru

Halloween je tu. Tento anglosaský svátek se stává čím dal častěji oblíbeným i v České republice. Oblíbenou zábavou je vyřezávání obličejů, jako symbol Halloweenu. Prodej dýní je v plném proudu. Jak ji ale správně vyřezat?

Dýně je častější název pro tykev turek. Barva je sytě oranžová a z devadesáti procent obsahuje vodu a minerální látky, které jsou pro tělo důležité. Z této bobule lze získat železo, hořčík, draslík, sodík a samozřejmě hlavně alfa a beta karoten. Neodmyslitelně patří k americkému svátku Halloween. Oblíbenými se staly zakrslé dýně, které se používají jako podzimní dekorace.

V oblasti vaření je nejoblíbenější máslová dýně. Má hodně dužiny a málo semínek. Lze ji péct, dělat pomazánky, omáčky, jako příloha a nebo s ní nastavit bramborovou kaši. Dalším oblíbeným druhem je dýně Hokkaido. Má výbornou oříškovou až kaštanovou chuť. Nejznámější je právě dýně na vyřezávání, Goliáš.

Dýňová polévka

ingredience: jeden kilogram dýně, jeden kus cibule, olej, litr kuřecího vývaru, kysaná smetana, bazalka, pažitka, sůl, pepř, kari koření

Oloupanou cibuli osmahneme do zlatova na oleji. Přidáme kostičky dýně a zalijeme vývarem. Vaříme dvacet minut do změknutí. Polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem, solí, kari kořením a sladkou nebo kysanou smetanou. Poté chvilku povaříme. Zdobíme čerstvými bylinkami.

Halloweenské vyřezávání

31. října v některých domácnostech dýni vyřezávají, a pak v ní zapalují svíčky. Tato dekorace má původ v keltských zvycích, kde světlo sloužilo mrtvým dobrým duším, aby věděli, kudy se mají vydat. Pozůstalí takto usnadňovali přechod mrtvých na Druhou stranu. V Americe se tento zvyk ujal spíše jako zábava v Předvečer všech svatých. K tomuto účelu slouží veliká dýně, které se říká Goliáš.

Postup

Nejprve se odřeže hořejší část a vyndáme semínka a lžící vydlabeme dužinu. Černým centrofixem si nakreslíme předběžně obličej, abychom měli podle čeho se držet při vyřezávání. K samotnému řezání je dobrý ostrý kobercový nůž nebo tenký kuchyňský. Je třeba dopředu určit, co chceme pryč a co musí zůstat.

Opatrně ořežeme námi předkreslenou část a vytlačíme ji pomocí druhé strany lžíce nebo poslouží i prsty. Fantazii se meze nekladou. Je jen na vás, zda se dýňový mužík bude mračit, smát a nebo se hloupě šklebit. Až bude vše vyřezané, vložíme dovnitř nejlépe svíčku, která dokáže dlouho hořet. Zapálíme a vyřezanými otvory bude prosvítat plamen. Je dobré nedělat díry i z druhé strany, vítr by mohl plamen sfouknout. Pak už jen stačí dýni umístit, tam, kde bude dobře vidět.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama