reklama

Desatero, které vás naučí být znalcem vína

Přichází číšník s lahví vína a ptá se: Kdo bude ochutnávat? Taky jste si v tuhle chvíli už několikrát řekli, že se musíte tomu víno znalectví trochu pověnovat, abyste příště věděli co vlastně máte dělat? Jak na víno nahlížet? Jak mu rozumět?

Foto: Profimedia.cz

Přichází číšník s lahví vína a ptá se: Kdo bude ochutnávat? Taky jste si v tuhle chvíli už několikrát řekli, že se musíte tomu vínu znalectví trochu pověnovat, abyste příště věděli, co vlastně máte dělat? Jak na víno nahlížet? Jak mu rozumět?

Přinášíme vás jednoduchý a stručný návod, jak se stát amatérským znalcem vína. Překvapíte tím všechny své známé a kamarády. Pusťte se do toho...

1) Rozlište víno od vinného nápoje, víno mladé a archivní, sladké a likérové, sekt a víno perlivé

Víno jako takové nesmí obsahovat žádné cizí látky, jež  nevznikly při jeho vinifikaci, na rozdíl od vinného nápoje, který je vlastně pouhým aromatizovaným nápojovým koktejlem. Mladé víno je obvykle určeno k rychlé spotřebě do několika týdnů, naopak archivní nemusí být ideální k okamžité konzumaci, když by mělo ještě nějaký ten rok ležet a zrát ve vinném sklípku. Likérové víno bývá dolihované na vyšší hladinu alkoholu, víno perlivé je na rozdíl od sektu zpravidla stolním vínem uměle nasyceným oxidem uhličitým. Šampaňské je potom pouze šumivé víno z kraje Champagne ve Francii vyrobené tradičními postupy.

2) Dejte přednost vínu suchému s přirozeným obsahem zbytkového cukru. Co to znamená?

Jednoduše řečeno to, že vás druhý den nebude bolet hlava.

3) Promyslete si, zda kupujete víno k určitému jídlu nebo zda pokrm zvolíte až podle výběru vína

Začněte jednoduše tak, že k červenému masu budete otevírat víno červené, k bílému masu víno bílé. Růžové, sekty a likérová vína zkusíme k dezertům a moučníkům. Pokud vám nějaká, třeba i netradiční kombinace, přinese příjemný chuťový prožitek, určitě ji neváhejte zopakovat.

4) Víno vybírejte s ohledem na roční období a servírujte vždy ve správné teplotě

V teplém počasí dejte přednost dobře vychlazenému vínu bílému a růžovému, v sychravých chladných dnech si lépe vychutnáte extraktivní plná červená vína. Bílá a růžová vína vychlaďte na teplotu kolem 10 stupňů, sekty až na 8 stupňů a nezapomeňte, že také i červená vyžadují poněkud nižší než pokojovou teplotu, tak kolem 16 stupňů.

5) Nebojte se vhodně kombinovat různá vína, postupujte však od lehčích vín k těžším

Začínejme lehčími, mladými, bílými víny se zpravidla i nižším obsahem alkoholu, postupujme dále přes růžová k červeným, starším dobře vyzrálým vínům.

6) Zajímejte se, odkud víno pochází, vyhněte se vínu s nejasným původem

Méně zkušené obvykle nezklamou populární vína z Nového světa, například z Chile, nejrozšířenější a nejoblíbenější odrůdové bílé Chardonnay a červené Cabernet Sauvignon. Nenechte si ujít příležitost ochutnat víno z místa, kde se zrovna nacházíte, ať už je to na dovolené nebo z nejbližšího domácího vinohradu.

7) Design lahve a hezký obrázek na etiketě potěší oko, obsah lahve ale může být zklamáním

8) Nenechte se odradit typem uzávěru, i když jako dárek je stále vhodnější víno uzavřené přírodním korkem

I pod šroubovacím uzávěrem naleznete velice kvalitní a drahá vína, např. z Austrálie a Nového Zélandu. Korek je tradičním uzávěrem, ne však zcela dokonalým, každá dvacátá láhev vína má vadu korku.

9) Nenechte se ani příliš ovlivnit cenou, levné víno nutně neznamená špatné a vysoká cena negarantuje automaticky jeho vyšší kvalitu

 I se stokorunou se dá dobře nakoupit, zejména když se budete řídit svými předešlými zkušenostmi a víno vybíráte u svého osvědčeného obchodníka či přímo u svého vinaře.

10) Neodcházejte z vinotéky s vínem, pro které jste nešla, neostýchejte se zjevně vadné víno vrátit prodejci

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama