reklama

Cuketa 5x jinak: Bramboráky, buchta, polévka i koláč?

Milujete recepty z cukety? Ochutnejte cuketovou buchtu, zapečenou cuketu, cuketové bramboráčky nebo plněnou cuketu.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Lehká a lahodná zelenina?  Připravte svým přátelům cuketovou buchtu, zapečenou cuketu nebo cuketové bramboráčky. Ochutnejte 5 receptů z cukety, které vás rozhodně nezklamou.

Cuketa má minimální obsah kalorií a hodně minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Slupky obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Nejvíce se uplatňuje jako nízkoenergetická zelenina při zeštíhlujících dietách. A co víc? Lze ji připravit na mnoho způsobů.

Cuketová buchta se skořicí

Budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 0,5 balíčku vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 citronová šťáva
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru krystal
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 hrnky strouhané cukety
  • 1 lžičku jedlé sody

Používejte čtvrtlitrový hrnek. Olej, celé vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a citronovou šťávu ušleháme. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuket, kterou předem oloupeme a zbavíme pecek. Těsto zamícháme a nakonec přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva, skořici a sodu. Vše dobře ušleháme.

Cuketové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C s pečeme dozlatova. Buchtu můžeme přelít čokoládou nebo ocukrovat.

Zapečená cuketa plněná rýží

Budete potřebovat:

  • 100 g eidamu
  • 1 vejce
  • 300 g mletého masa
  • 1 cibuli
  • 1 vetší cuketu
  • 1 hrst rýže basmati
  • koření na zeleninu a mleté maso
  • máslo

Cuketu rozřízneme a vydlabeme vnitřek. Na oleji si osmažíme nakrájenou cibulku a mleté maso. Okořeníme dle chuti. Můžeme přidat trochu protlaku nebo jedno rajčátko. Přisypeme trochu rýže a podlijeme vodou. Přiklopíme a necháme probublávat do doby, než rýže změkne a voda se vydusí.

Směs necháme vychladnout a přidáme do ní rozšlehané vejce. Pokud máme masa málo, můžete přimíchat vydlabaný vnitřek z cukety. Směs naplníme do zeleniny a posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme asi na 20 minut do trouby zapéct na 180 °C. Můžeme vylepšit plátkem másla.

Cuketové bramboráky

Budete potřebovat:

  • olej na smažení
  • 3 špetky majoránky
  • sůl
  • mouku
  • mléko
  • vejce
  • 1 cuketu

Cuketu si nastrouháme nahrubo a smícháme v misce s vejcem, moukou, mlékem, a majoránkou. Podle chuti osolíme. Všechny ingredience dáváme podle chuti tak, abychom měli řidší těsto jako na bramboráky.

Na rozpáleném oleji je smažíme po obou stranách. Usmažené placky prokládáme ubrousky, a podáváme se zelným salátem nebo dobrým jogurtovým dipem.

Náš tip: Recepty: Omáčky, dipy i tatarka od Pohlreicha

Cuketová polévka

Budete potřebovat:

  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • snítku petrželky
  • tavený smetanový sýr
  • 50 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 400  mladé cukety
  • housku

Cuketu si oloupeme (není třeba), nakrájíme na kostičky a orestujeme v hrnci na másle. Přidáme mouku, opražíme a vše zalijeme 1,5 l vody. Přidáme sůl, pepř a tavený sýr. Za občasného míchání vaříme asi 40 minut. Polévku rozmixujeme a přecedíme. Ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s opečenou houskou.

Cuketový koláč z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 velkou cuketu
  • 400 g listového těsa
  • menší cibuli
  • 1 kysanou smetanu
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • sůl

Cuketu nakrájíme na tenčí plátky a povrch osolíme tak, aby pustila tekutinu, kterou později utřeme ubrouskem. Mezitím si připravíme smetanovou náplň. Nejprve nakrájíme nadrobno cibulku a osmažíme ji dozlatova na trošce oleje. Vmícháme ji do kysané smetany, přidáme 2 lžíce parmazánu a podle chuti ještě přisolíme.

Listové těsto rozválíme na tenký plát do formy, povrch potřeme směsí ze smetany, poklademe cuketou a posypeme na plátky nakrájením česnekem. Nakonec dobře pokapeme olivovým olejem. Koláč pečeme při 200 °C asi 30 minut. 10 minut před koncem posypeme zbylým parmazánem.

Více cuketových receptů najdete ZDE >>

Máte i vy zajímavé cuketové recepty? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem. Rádi je vyzkoušíme a ochutnáme.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recept na domácí krémovou zmrzlinu! Která je nejlepší!

Zahradní party: 12 užitečných pomocníků, kteří vás pobaví!

Kdy člověk zemře? Hledá se nová definice smrti

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama