reklama
 

Nejsladší fotky, co jste kdy viděli: Co všechno se dá vyrobit z čokolády

13. září je nejsladším dnem v roce. Je totiž zasvěcen pravděpodobně nejoblíbenější pochoutce na světě - čokoládě. Tento lék na stres se ovšem může využít i docela netradičně. Výjimkou nejsou čokoládové doplňky, pásek nebo šaty... Šílenost? Snad. Ale asi nejchutnější na světě.

Prohlédnout grafiku
Foto: Profimedia.cz

Čokoláda je celkem běžnou součástí jídelníčku mnohých z nás, ať už se bavíme o jakékoliv frekvenci. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pak pocházejí z kakaových tobolek - bobů. 

Existují tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách. Nejvzácnější a nejdražší jsou zrna Criollo z mayské oblasti (Mexiko a Střední Amerika). Tato zrna jsou méně hořká a aromatičtější než ostatní. Dělá se z nich jen asi 10 procent čokolády.

  Nedávné studie potvrdily, že vůně čokolády v knihkupectví zvýší pravděpodobnost nákupu kuchařky nebo tématické knihy o vaření až o 40 %. čokoláda, žena.cz

Ve většině čokolád (asi 80 procentech) se pak používají kakaová zrna typu Forastero. Stromy Forastero jsou značně robustnější než stromy Criollo a kakaová zrna z nich jsou levnější.

A do třetice Trinitario, hybrid zrn Criollo a Forastero, se používá asi v 10 procentech čokolády.

Čokoláda se však dá využít i velice rafinovaným způsobem. Prolistujte si naši grafiku a podívejte se na pár čokoládových výstřelků, ale i téměř uměleckých děl.

reklama

Komerční tip

reklama