reklama

Chystáte se na posvícení? Upečte si koláče z roku 1900!

Výborné recepty na posvicenské koláče čekají jen na to, až je vyzkoušíte a napečete!

K tradičnímu posvícenskému pokrmu patří koláč. Máme pro vás tři vynikající recepty na posvícenské koláče, které nadchnou nejen rodinu, ale i vaši náročnou návštěvu.

Užijte si posvícení s pečenou kachnou, zelíčkem a jako sladkou tečku na závěr si upečte posvícenské koláče podle námi vybraných receptů. Přejeme dobrou chuť.

Posvícenské koláče z roku 1900

Budete potřebovat:

  • 1 kg mouky
  • 240 g práškového cukru
  • 1 lžičku soli
  • citronovou kůru
  • mandle
  • vanilkový cukr
  • muškátový oříšek
  • 400 ml mléka
  • 20 g kvasnic
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 250 g másla
  • tvarohovou náplň
  • makovou náplň

Do mísy si dáme cukr, mouku, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilkový cukr a muškátový oříšek. Do vlažného mléka si rozdrobíme kvasnice a lžičku cukru. Do těsta přidáme vzešlé kvasnice a tři žloutky. Na závěr přijde rozpuštěné máslo. Vše  musíme promíchat do hladkého těsta. Pak těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu a půl kynout.

Z těsta si nakrájíme malé kousky a v dlaních z nich uděláme kuličky. Na plechu je jedním prstem vyťukáme do kulatých placiček. Na pomazané placikčy máslem dáme náplň a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut. Ještě horké je pocukrujeme práškovým cukrem rozmíchaným s vanilkovým cukrem.

Rychlé koláče

Budete potřebovat:

  • 600 hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku droždí
  • lžíci cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 2 celá vejce
  • špetku soli
  • tvarohovou náplň

V troše mléka si rozmícháme kvasnice, cukr a lžíci hladké mouky. Vše necháme vykynout na teplém místě. Mouku a prášek do pečiva si prosejeme na vál a přidáme kvásek, olej, zbylé mléko, vejce a špetku soli. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 30 minut kynout. Po vykynutí tvarujeme kuličky, které na plechu uprostřed promáčkneme a naplníme náplní. Před pečením pomašlujeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 2 minut péct.

Nekynuté koláčky

Budete potřebovat:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 60 g droždí
  • 9 kostek cukru
  • 250 g tuku
  • 2 vejce
  • 9 lžic vlažného mléka

V misce si necháme vzejít kvásek z kvasnic, cukru a části mléka. V druhé misce si utřeme vejce s tukem a přidáme trochu mouky. Do směsi přidáme vzešlý kvásek a dolijeme mléko. Až jako poslední přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Těsto si vyválíme a vykrájíme na čtverečky. Na střed dáme náplň a spojíme jednotlivé rohy. Pečeme na papíře asi 40 minut ve vyhřátě troubě na 150 stupňů.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama