reklama

Chcete vyzkoušet domácí sirup? Máme pro vás recepty!

Využijte přírody a udělejte si domácí bezový nebo rakytníkový sirup. Určitě si pochutnáte a posílíte imunitu!

Foto: Profimedia.cz

Léto si vyžaduje pravidelný pitný režim a není nic lepšího než si připravit přírodní sirup z rakytníku, černého bezu a jiných dobrých surovin.

Přírodní květy a listy dodávají tělu sílu a imunitu po celé léto. Nejlepší je podávat sirup v trošce vody a s dostatkem ledu a uvidíte, že je sirup osvěžující a příjemná záležitost.

Rakytníkový sirup

Doba přípravy je asi  40 minut. Na přípravu rakytníkového sirupu budeme potřebovat 1 kg rakytníkové šťávy a 1,5 kg cukru. Rakytníkovou šťávu zahřejeme na 75 stupňů Celsia a postupně do ní vmícháváme cukr. Po celou dobu, co se bude rozpouštět cukr, musíme směs pořádně míchat a hlídat. Šťávu necháme zredukovat na dvě třetiny a hotový ho ještě horký nalijeme do láhve, kterou uzavřeme vypařenou zátkou. Pokud chceme sirup na delší dobu, je dobré zátku zalít parafínem.

Jitrocelový sirup

Na sirup budeme potřebovat asi sto kusů jitrocelových kopinatých listů, hrst sedmikráskových květů, 1, 6 kg cukru, 1 citron a 1 litr vody. Listy jitrocele opláchneme a vložíme do studené vody. Přikryté pokličkou uvedeme do varu a promícháme. Celé vaříme asi 30 minut. Vyvařenou vodu doplníme do jednoho litru a necháme hodinu stát a až pak scedíme. Tekutinu zahřejeme na 80 stupňů Celsia, přidáme cukr, šťávu z jednoho citronu a necháme zredukovat. Slijeme do sklenic a uchováváme v chladu.

Bezinkový voňavý sirup

Na tento slaďounký sirup si připravíme 2 kg cukru krupice, 3 citrony, 400 kusů květů černého bezu, 80 g kyseliny citronové. Květy bezu musíme opatrně opláchnout. Dva až tři litry vody necháme přejít varem a vsypeme kyselinu citronovou s kterou tekutinu necháme vychladnout. Květy a na kolečka pokrájený citrón přelijeme v misce vychladlou vodou s kyselinou. Překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.

Výluh zcedíme přes cedník vyložený gázou. Do hrnce dáme cukr a tekutiny. Mělo by to být jedna ku jedné. Mícháme a zahříváme až se cukr rozpustí a ze dna hrnce začnou stoupat bublinky. Horký sirup vlijeme do sterilizované nádoby, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru a takto necháme vychladnout. Neotevřený sirup vydrží i rok.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama