reklama

Chcete romantický večer? Zkuste to s fondue!

Romantický večer nebo zábava pro děti? Vyzkoušejte masové, sýrové nebo čokoládové fondue

Chystáte pro partnera romantický večer, nebo přijdou vaši známí a vy nevíte, jak je pohostit? Zkuste fondue, které je nejen gastronomickým zážitkem, ale také báječnou společenskou zábavou.

Masové, sýrové a čokoládové fondue je známé po celém světe. Pojídání drobných kousků, jejichž konečnou chuť a podobu si určujeme sami!

Romantika za slušné peníze

Kvalitní sadu, která obsahuje hrnec, stojan, hořák, mističky na omáčky, vidličky a naběračky pořídíme od jednoho tisíce do deseti tisíc korun. Cena se liší podle počtu kusů příslušenství a hlavně materiálu, z kterého je fondue vyrobené. V obchodech jsou k dostání nerezové, keramické a teflonové sady.

Misky nebo hrnce na fondue jsou zahřívané lihovým hořákem. Čokoládové sady jsou většinou keramické a ze spodu je ohřívá čajová svíčka. V některých případech jsou vybavené miskou na horkou vodu, která udržuje čokoládu tekutou.

Masožravci si přijdou na své

Hlavní ingrediencí pro masové fondue, je jakostní olej. Někdo používá ztužený tuk, protože vydrží déle a nepřepaluje se. Do centrální nádoby musíme dát dostatečné množství tuku, aby později maso bylo ponořené. Při přípravě musíme mít k dispozici malé kousky kvalitního, čistého a čerstvého masa. Nejvhodnější je vepřova panenka, telecí, drůbeží a mladé hovězí.

Jednotlivé kousky se napichují na speciální vidličky a vkládají do rozpáleného oleje. Maso se příjemně osmaží. Uvnitř zůstane křehké a lahodné. K tomuto typu fondue se hodí kromě čerstvého pečiva, zelenina a různé omáčky. Obdobně se dělá rybí fondue, ovšem v nádobě musí být místo oleje silný masový ochucený vývar.

Něco pro labužníky

Název tomuto způsobu stolování dalo sýrové fondue. Pochází ze Švýcarska, ze země kvalitních sýrů. K přípravě potřebujeme speciální druh sýra, který se hodí na tento typ úpravy. Za horka ho roztavíme v bílém víně. Velkou lahůdkou bude, když přidáme trochu pálenky a dochutíme muškátovým oříškem.

Sýr se podává v nádobě nad ohněm, aby zůstával tekutý. V tomto případě na vidličky napichujeme kousky tmavého nebo světlého pečiva, které do směsi namáčíme.

Čokoláda je dokonalé afrodiziakum

Fondue se dá připravovat i formou dezertu. Lahodné sladké občerstvení připravíme pomocí kvalitní čokolády, kterou necháme roztavit. Aby byla jemnější přidáme horké mléko nebo trochu smetany. Připravíme si na kostky nakrájené ovoce. Je jen na nás, který druh zvolíme.

Jednotlivé kousky namáčíme do čokolády, kterou musíme udržovat stejně jako sýrové fondue v horkém stavu. Čokoládové fondue si zamiluje nejen váš partner, ale také děti.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama