reklama

9 druhů ořechů: Které koupit na pečení a které mlsat?

Co by to bylo za Vánoce bez oříšků. Máme pro vás zajímavosti a tipy, jak je snadno vyloupat, podle čeho poznat kvalitu a na co všechno se dají použít.

Foto: Thinkstock

Co by to bylo za české Vánoce bez ořechů. Neodmyslitelně patří na sváteční stůl a hlavně do vánočního cukroví. Jak  vybrat ty kvalitní, na co je používat a jak je správně oloupat? Poradíme!

Ořechy blahodárně působí na náš organismus. Snižují hladinu cholesterolu, pomáhají s hubnutím, dodávají tělu vlákninu, vitaminy a minerály. Dokonce jsou řazeny mezi účinná afrodiziaka a léky na potenci.

Vlašské ořechy - Energie pro srdce a mozek

Tuky v nich tvoří až 62 % jejich hmotnosti, ale jsou kvalitní a člověku velmi prospěšné. Kyselina linolová pomáhá výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi a linoleová zase zabraňuje vzniku krevních sraženin v cévách.

Jsou dobrým zdrojem zinku, vitaminu E, B, B2. Díky vysokému obsahu manganu, se doporučují neplodným párům. Mezi důležitými stopovým prvky najdete měď, která pomáhá vstřebávat železo, čímž lépe působí jako prevence proti chudokrevnosti.

Pravidelná konzumace se doporučuje:

  • při poruchách nervové soustavy
  • při angině pectoris
  • snižují riziko infarktu myokardu
  • snižují srážlivost krve a krevní tlak
  • brání ateroskleróze a pomáhají udržovat pružnost cév
  • snižují riziko mozkové mrtvice
  • při podváze
  • na diabetes
  • při sexuálních problémech a neplodnosti

Vlašské ořechy se používají při pečení nákypů, koláčů, na vysypání formy, do koláčů, náplní a samozřejmě do vánočního cukroví. Chuťově výborně doplňují pomazánky.

Čtěte také: 9 jídel proti stresu. Funguje to!

Při nákupu bychom měli dávat velký pozor, aby na nich nebyla plíseň a tečky, které upozorňují na přítomnost toxinů. Nejlepší je nakupovat ořechy ve skořápce a těsně před konzumací je vyloupat. Získáte tak jistotu, že nebudou žluklé a plesnivé. Vyloupaná jádra skladujte v chladu (v lednici) a to nejdéle 3 měsíce. Můžete je také zamrazit. Obecně platí, že bychom je měli spotřebovat do dvou let od sklizně. V některých případech se skladují vlašská jádra naložená v medu.

Lískové oříšky nejsou jen pro Popelku

Jsou lehčeji stravitelné, než mandle nebo vlašské ořechy. Poskytují tolik energie, že pouhých 50 g doplní výdej za hodinu tělesné aktivity. Obsahují hodně vitaminu B3, B6, kyselinu listovou a hlavně vitamín E, hořčík, fosfor.

Ořechy jsou dokonalým povzbuzením pro studenty a sportovce. Dokonce by si jejich výbornou chuť měli dopřávat lidé oslabení nemocí a těhotné ženy. Jsou prospěšné nejen po fyzickém, ale také nervovém vyčerpání. Zlepšují paměť a uklidňují nervy.

Pravidelná konzumace se doporučuje:

  • při onemocnění ledvinovými kameny
  • při cukrovce
  • při špatné imunitě

V  kuchyni se používají v nejrůznějších formách, syrové, upražené, namleté nebo nasekané. Úžasně chutnají v kaši, krémech, zmrzlinách, v zeleninových nebo ovocných salátech a müsli. Připravuje se z nich výborné ořechové mléko, máslo nebo pasta. Nastrouhané se hodí do těsta, náplní nebo cukroví.

Nakoupíte je neloupané, loupané, se slupkou i bez. Jako pochoutka se prodávají pražené, solené či máčené v jogurtu. Pozorujte, zda nejsou jádra poškozená a otlučená. A také si dobře ověřte skladování. Jsou velmi náchylné na vsáknutí vlhkosti.

Mandle hojí duši i srdce

Sladké mandle obsahují kolem 50 % tuku. Vynikají svým vysokým obsahem hořčíků, díky němuž působí jejich pravidelné užívání jako uklidňující prostředek. Někteří odborníci tvrdí, že duševní svěžest až do pozdního stáří nám zaručí již konzumace osmi mandlí denně. Starší lidé, kteří nezvládnou jádro rozžvýkat, mohou pít mandlové mléko.

Pravidelná konzumace se doporučuje:

  • jako prevence proti rakovině
  • pro kojící matky
  • jsou vhodným lékem na osteoporózu
  • jako zdroj energie pro diabetiky
  • mají pozitivní účinek na srdce a cévy
  • posilují imunitu
  • zlepšují průběh akné
  • posilují nervovou soustavu

Mandle se prodávají většinou v hnědé slupce nebo loupané. Můžete je také zakoupit strouhané na plátky, pražené, uzené a vzácně ve dřevěné skořápce. Oloupete je tak, že je spaříte v horké vodě. Cenné látky se vylouhují do vody, proto ji nevylévejte, ale použijte při vaření náplní do koláčů, buchet nebo při pečení vánočního cukroví.

Náš tip: Advent začíná: 19 tipů na úchvatné věnce

V kuchyni již po staletí dodávají mandle svou křupavost, zvláštní aroma a příchuť nevšedním pokrmům a sladkým pochoutkám. Našly široké uplatnění i v teplé kuchyni, například mandlová polévka nebo pstruzi na mandlích. Zdravé plody musí být vypnuté, plné a bez svraštění. Otestujte, zda příjemně voní a hlavně dobře chutnají.

Pistácie jsou zásobárnou železa

Z vitaminů a minerálu obsahují B, A, E, vápník, draslík, fosfor a hlavně železo. Jsou pro tělo stejně prospěšné, jako je například čočka a jiná luštěnina. Výskyt mědi dělá z pistácií výborný lék na zhoršenou krvetvorbu v kostní dřeni a na některé druhy anémií. V kombinaci z železem převyšují ořechy všechny farmaceutické přípravky s obsahem samotného železa. Účinek se ještě zvýší, když spolu s nimi konzumujete druhy ovoce, které jsou bohaté na vitamin C.

Pravidelná konzumace se doporučuje:

  • při nedostatku železa
  • po operaci či zranění

Nejzdravější jsou syrové a nesolené. Prodávají se většinou ve skořápce. V kuchyni se také používají k barvení a dochucování dortových náplní, k výrobě zmrzliny nebo z nich vyčarujete originální vánoční cukroví.

Dokonale zralý kus poznáte podle toho, zda se skořápka sama otevřela a vy je jednoduše vyloupnete. O kvalitě svědčí také správná zelená barva.

Arašídy jsou dobré při dietě

Nepatří úplně k ořechům. Vlastně jde o plody podzemnice olejné. Při jejich nákupu sledujte hlavně barvu. Přednost budou mít vždy světlejší kusy. Balík si dobře prohlédněte, když bude převládat většina půlek, raději vyberte nějaký jiný. Arašídy jsou náchylné na skladování a už při prvním kousnutí poznáte, zda jde o kvalitní kousek či nikoliv.

Pravidelná konzumace se doporučuje:

  • jako prevence proti lámání nehtů
  • posilují vlasové kořínky
  • při dietě

Tuky, bílkoviny a vláknina v arašídech vám pomáhá udržet pocit sytosti na delší dobu. Nebudete mít chuť si dávat ještě jinou sladkou svačinku. Z vitaminů v nich najdeme hlavně B a E. Jsou dobrým zdrojem hořčíku a vápníku.

Kešu oříšky jsou nacpané hořčíkem

Kešu pomáhají jako prevence proti stárnutí. Kromě obrovského množství hořčíku, obsahují také hodně železa, draslíku a fosforu. Karotein působí léčivě na kůži, sliznice a oči. Jsou vhodné při onemocnění nervové soustavy, jako je častá nervozita, podrážděnost, deprese a také při slabosti a únavě. Zklidňují podrážděné střevo.

Pravidelná konzumace se doporučuje:

  • při bolestivé menstruaci
  • zánětu dělohy
  • chronické únavě
  • pro regeneraci
  • při popáleninách
  • jako prevence rakoviny tlustého střeva
  • dodávají lesk vlasům, nehtům a pokožce

Používají se usušené, opražené a solené. V Indii je najdete v jehněčím kari či u dušeného masa. Báječně se hodí do nádivek, salátů, koláčů či sušenek. My jsme běžně zvyklí na pražené kousky, zdravější jsou samozřejmě přírodní ořechy.

Barva kvalitních ořechů je krémová až bílá. V žádném případně nekupujte nažloutlé či dokonce nahnědlé kešu. Při konzumaci by měly být křehké a křupavé. Černé tečky na povrchu varují, že bylo jádro napadené parazity.

Makadam je lékař pro naše srdce

Kulovité ořechy krémovité barvy jsou zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, železa a hlavně vitaminu B. Dodávají tělu antioxidanty, které chrání organismus před vznikem arteriosklerózy.

Ořech má největší obsah tuku, až 74 %. Některé z nich blahodárně působí na vysoký cholesterol a zlepšují proudění krve. Konzumace má léčivé účinky na celý kardiovaskulární systém.

Pravidelná konzumace se doporučuje:

  • při problémech s křečovými žílami
  • jako prevence srdečního infarktu

Chuť se liší podle původu. Čerstvé ořechy však musí křupat, být téměř dokonale kulaté. Balením, kde převažují půlky se vyhněte.

Pekan je obrovskou pochoutkou

Někdy se mu také říká ořech puma. U nás je známý buď ve skořápce nebo loupaný a solený. Přidává se do různých dezertů a dortů. Obsahuje 70 % tuku a hodně vitaminu E a C. Pokládá se za afrodiziakum a podporuje nervový systém. Chuťově je jemnější a dokonalejší, než náš vlašský ořech.

Pravidelná konzumace se doporučuje:

  • při problémech s otěhotněním
  • jako prevence prostaty
  • jako prevence impotence
  • proti podzimní depresi a únavě

V kuchyni mu patří hlavní slovo hlavně u sladkého pečiva. Kdo by neznal pletenec s pekanovými ořechy a javorovým sirupem. Měl by mít tmavě hnědou barvu, která vás ujistí v tom, že jde o zralý plod. Při nákupu u něj platí stejná pravidla jako u vlašského ořechu. Preferujte celé kousky nebo půlky a vyvarujte se nečistotám a zbytkům slupek.

Para ořechy odnaučí kouřit

Někdy se jim říká juviové ořechy či brazilské kaštany. Většinou se prodávají loupané, protože mají tvrdou skořápku, do které se s běžnými nástroji nedostaneme.

Čtěte také: Retro dárky pro celou rodinu: Originální a zábavné!

Para ořechy jsou bohatým zdrojem bílkovin. Najdete v nich vitamin B, E, železo, hořčík, selen a zinek. Doporučují se hlavně při nervovém vyčerpání a duševní slabosti, výpadcích paměti a špatné kondici.

Díky obsahu vitaminu B1 a jeho příznivému účinku na nervovou soustavu, by měli jíst para ořechy ti, kteří se snaží přestat kouřit.

Pravidelná konzumace se doporučuje:

  • při zácpě
  • pro zlepšení soustředění
  • prevence proti stresu
  • podporují mozkovou činnost

Stačí ale jen několik ořechů denně, nesnězte celý sáček najednou. Přetížíte tím žaludek a celý trávicí systém.

Pro vysoký obsah tuku velmi rychle žluknou. Raději si sežeňte dražší a kvalitnější. Para můžete jíst jen tak nebo je nakrájet na kousky a přidat ke konci varu do jablečného kompotu. Jejich barva by neměla být příliš světlá ani tmavě hnědá, protože pak jsou nedozrálé nebo přezrálé. Nemyslíme tím hnědou slupku, kterou by ořechy naopak měly bezpodmínečně mít.

Pár tipů na závěr

  • Staré vlašské ořechy namočte pět dní před louskáním do osolené vody. Budou se vám dobře loupat.
  • Abyste lískové oříšky zbavili slupky, opražte je nasucho. Za stálého potřepávání vám slupka začne praskat. Pak už jen stačí promnout v čisté utěrce
  • Zkažené ořechy poznáte podle zatuchlého zápachu.
  • Plody uchovávejte na suchém a chladném místě, protože jinak rychle žluknou.
  • Každý ořech bychom měli dobře rozžvýkat, aby se uvolnili všechny léčivé účinky.

Jaké ořechy máte nejraději vy? Mlsáte je často? A které jsou u vás nejčastěji v pečených buchtách, cukroví či koláčích?

zdroj: slunecnice-cb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Těšíte se na Vánoce? Překvapivá rizika obezity

9 důvodů, proč miminka pláčou

Kouzlo pudrové barvy. Jak ji nosit?

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama