reklama

3+1 recept na džemy, které trumfnou i vaši tchýni!

Není nad domácí marmeládu! Ochutnejte naše 3 skvělé recepty na borůvkový, malinový a broskvový džem!

Foto: Thinkstock

Vyzkoušejte jednoduché recepty na malinový, broskvový a borůvkový džem. Připravíte je rychle a jejich lahodná chuť vás mile překvapí.  

Toužíte po plné ovocné chuti džemů, ale nechce se vám utrácet za drahé výrobky v obchodech? Připravte si pravé a poctivé džemy doma. S následujícími recepty to zvládne opravdu každý.   

Borůvkový džem s kousky jablek

Budete potřebovat:

  • 500 g borůvek
  • 500 g oloupaných jablek bez jadřinců
  • 1 balení želírovacího cukru 2:1
  1. Borůvky pořádně omyjeme. Oloupaná a jadřinců zbavená jablka si nakrájíme na malé kousky a od každého druhu odvážíme 500 g.
  2. Ovoce přivedeme k varu, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty.
  3. Uvařený džem ihned plníme do vyvařených sklenic, které uzavřeme a na 5 minut je otočíme dnem vzhůru.

Broskvový džem se skořicí

Budete potřebovat:

  • 1 kg broskví
  • 1 želírovací cukr 3:1
  • 350 g cukru krupice
  • 3 kousky skořice (velikost 5 centimetrů)
  • 1 lžička kyseliny citronové

Náš tip: Oslaďte si život: TOP 40 receptů na skvělé džemy!

  1. Broskve si omyjeme, vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Vložíme do hrnce, přidáme skořici a zvolna přivedeme k varu.
  3. Přidáme želírovací cukr, který si předem rozmícháme se 2 lžícemi cukru a minutu provaříme s broskvemi.
  4. Pak přidáme cukr a vaříme ještě alespoň 5 minut.
  5. Koření vyndáme a podle potřeby rozmixujeme tyčovým mixérem.
  6. Přidáme kyselinu citronovou.
  7. Vyzkoušíme, zda cukr želíruje. Kápneme trochu marmelády na talířek a počkáme, zda začne tuhnout.
  8. Ještě horké plníme do sklenice, kterou na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Malinový džem

Budete potřebovat:

  • 500 g cukr krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1200 g  malin
  • 1 balíček želírovacího cukru 2:1
  1. Očištěné maliny nasypeme do hrnce a bez podlití je rozvaříme.
  2. Malinové pyré propasírujeme a navážíme si 1000 g malinové šťávy.
  3. Komu zrníčka nevadí, nemusí směs pasírovat.
  4. Přidáme 100 g cukru a přivedeme k varu.
  5. Za stálého míchání 10 minut povaříme.
  6. Přidáme želírovací cukr, promícháme a znovu přivedeme k varu.
  7. Pak vsypeme zbylý cukr, přidáme citronovou šťávu a vaříme ještě 5 minut.
  8. Ještě horkou marmeládu plníme do sklenic, které na 5 minut otočíme dnem vzhůru.

Švestkový džem s ořechy a rumem

Budete potřebovat:

  • 1 kg švestek
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 2 malé pomeranče
  • 100 g vlašských ořechů
  • 75 ml tmavého rumu

Čtěte také: 6 tipů pro správné zavařování ovoce

  1. Promíchejte švestky s pomerančem a cukrem. Přiklopte a nechte alespoň 3 hodiny odpočívat, aby ovoce pustilo šťávu.
  2. Směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 1 hodinu, až vše zhoustne. Když na dně hrnce protáhnete vařečku a zůstane po ní cestička, je hotovo.
  3. Švestky nechte vychladnout, a pak vmíchejte ořechy a alkohol.
  4. Naplňte do sklenic, uzavřete a 10 minut je převařte v hrnci s trochou vody (asi 3 cm).

Jaký džem máte nejraději? Experimentujete s chutí ovoce a kořením? Napište nám do diskuze pod článkem své tipy!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zavařujete okurky? Zkuste to v mikrovlnce nebo myčce!

Nová daň za dovolenou: Křečové žíly

Budeme se brát. Ale jak vybrat prstýnky? Poradíme!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama