reklama
 

3+1 chřestové recepty, na kterých si pochutnáte!

Sezona chřestu je v plném proudu. Ochutnejte naše chřestové menu. Polévka, křupavý předkrm, hlavní chod a dezert s chřestem.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Jaro je v gastronomickém světě spojeno s křupavým chřestem. Ochutnejte tři recepty s touto u nás dlouho opomíjenou zeleninou.

Velké množství vlákniny, málo kalorií, spousta vitamínů, výborná chuť a snadná příprava. Příznivě působí na srdce a krevní oběh. To jsou nejdůležitější přívlastky chřestu.  Ačkoliv to mnozí nevědí, zelenina se už dříve pěstovala hojně také v České republice. Je nejvyšší čas oprášit zašlou slávu lahůdky, která vaše chuťové buňky bude bavit.

Jemná chřestová polévka s hoblinkami ze sýru Grana Padano

Budete potřebovat:

  • 500 g čerstvého bílého chřestu
  • 1 jarní cibulku (najemno nakrájenou)
  • 1,5 l vývaru z drůbeže
  • 50 g českého čerstvého másla
  • 100 ml čerstvé smetany na zjemnění
  • mořskou sůl na dochucení
  • čerstvě umletý bílý pepř na dochucení
  • 2 vaječné žloutky na zahuštění
  • 100 g hoblin sýru Grana Padano na ozdobu
  • olivový olej

Očistěte si chřest a odkrojte dřevnaté konce, následně nakrájejte na kousky. Na rozpuštěném a zahřátém másle osmahněte jarní cibulku, aby jen změkla a nechytila hnědou barvu. Zalijte vývarem a přiveďte k varu, následně přidejte chřest a vařte asi 20 min, dokud chřest nezměkne.

Čtěte také: Gastronomický fenomén aneb Co jste o chřestu nevěděli

Hlavičky chřestu vyndejte a nechte zvlášť. Použijete je později na ozdobu. Polévku rozmixujte ponorným mixerem a přes jemné síto propasírujte. Jídlo dochuťte čerstvě umletým bílým pepřem a mořskou solí. Nakonec na zjemnění přimíchejte čerstvou smetanu. Do polévky vložte lžíci másla, je chutnější. Dále už nevařte a rovnou servírujte polévku pokapanou olivovým olejem a dozdobenou hoblinkami sýru Grana Padano a hlavičkami chřestu.

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou

Budete potřebovat:

  • 3 kusy zeleného chřestu
  • tymián
  • 1 vejce
  • 100 g celeru
  • olej
  • 5 g másla

Z chřestu si odkrojte dřevnatý konec, svažte provázkem k sobě a s bylinkami (tymián) vařte v osolené vodě cca 3-5 minut. Pro udržení zelené barvy okamžitě zchlaďte v ledové vodě. Do osolené a troškou octa ochucené vařící vody opatrně ponořte rozklepnuté vajíčko. Vařte tak, aby zůstal žloutek tekutý a obalený bílkem (2-3 minuty).

Čtěte také: Chřestová sezóna v plném proudu: 10 TOP receptů

Na celerovou strouhanku potřebujete 100 g celeru, který nastrouháte nahrubo a dozlatova osmažíte v oleji. Nechte okapat a vychladit. Na talíř pokládejte teplý chřest (bez provázku a bylinky), pokapejte máslem a nahoru položte vajíčko, které při servírování nařízněte, aby trošku vytekl žloutek. Posypte rozdrobeným smaženým celerem.

Telecí špíz s grilovaným chřestem

Na špízy budete potřebovat:

  • 500 g telecí kýty
  • 8 plátků anglické slaniny
  • mořskou sůl
  • pepř

Na omáčku si připravte:

  • 0,6 l olivového oleje
  • 0,3 l vinného octa
  • 1 červenou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g plocholisté petržele
  • pepř, mořskou sůl
  • chilli papričku

Na grilovaný chřest budete potřebovat:

  • 200 g čerstvého bílého chřestu
  • 150 g čerstvého zeleného chřestu
  • 50 g čerstvého fialového chřestu
  • lžíci slunečnicového oleje
  • lžíci sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sezamová semínka

Smíchejte nať plocholisté petržele společně s octem, solí a pepřem. Přidejte olej, jemně nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek. Nechte 2 hodiny odpočívat v chladu.

Maso nakrájejte na větší kousky, ochuťte solí a ovoňte pepřem. Kousky masa obalte plátkem slaniny a napíchejte na jehly. Na předem rozehřáté pánvi zprudka opečte špízy, přilijte odleželou omáčkou, zmírněte plamen a nechte dojít.

Na marinádu si smíchejte oleje a sezamová semínka. Chřest omyjete a zbavte ho dřevnatých konců. Chřest nechte v marinádě odpočívat pár minut. Na rozpálenou pánev rozložte chřest a prolisovaný česnek. Chvilinku opékejte. Musí zůstat křupavý.

Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Budete potřebovat:

  • 400 g nakrájených jahod
  • 400 g vařeného chřestu
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g cukru
  • mletou skořici na dochucení
  • 500 g listového těsta
  • žloutek na potření
  • hrst čerstvé máty  na ozdobu

Na drobenku si připravte:

  • 100 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru

Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm kousky chřestu. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat, potom přidejte jahody, mandle a dochuťte cukrem a skořicí.

Těsto rozválejte na dva pláty a rozdělte na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalte jako jablečný štrúdl. Zpracujte suroviny na drobenku. Závin potřete žloutkem, posypte drobenkou a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-25 minut.

zdroj: restu.cz

Máte rádi chřest? Jaký recept je váš nejoblíbenější? Podělte se s námi o vaše nejlepší pochoutky v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recept: Hemenex v listovém těstě

Jak se zbavit mravenců. Babské rady a tipy čtenářů

Konec mýtů. Zlato i stříbro můžete nosit dohromady


Sexy idoly 90. let. Jak hollywoodští fešáci stárnou do krásy | Video: Aktuálně.cz
reklama
reklama
reklama