reklama

3 tipy, jak uchovat čerstvou bazalku po celý rok!

Jak uchovat čerstvou bazalku po celý rok? Tyto tři tipy se v zimě budou hodit. Fantastické bazalkové pesto, návod, jak ji zamrazit a jiné zajímavé nápady...

Foto: ISIFA/Thinkstock

Bazalka si konečně obhájila své místo i v českých kuchyních. Milujeme ji pro její nezapomenutelné aroma a příjemnou chuť. Jak si její čerstvost a fantastické vlastnosti uchovat po celý rok? Tady je několik jednoduchých tipů.

Tato jedinečná bylinka dokáže podle pověr zbavit i opilosti. V léčitelství je zbožňována pro obsah silic, tříslovin, minerálních látek a vitaminu C. Bylinka povzbuzuje trávicí činnost a podporuje chuť k jídlu.

V těchto dnech máte nejvyšší čas, začít vaši úrodu bylinek sklízet. Nezapomeňte, že ji nemůžete vytrhávat celou, pouze uštípnout větvičku, jinak by neobrazila. Většinu bylin lze jen nasušit, ale bazalka nabízí hned několik zajímavých způsobů, jak si její čerstvost vychutnat i v zimě. Některé z nich si představíme.

Bazalkové pesto

Pokud jste někdy byli v Itálii či alespoň v italské restauraci, jistě jste tuto dobrotu nejednou potkali. Pesto se hodí na těstoviny, hovězí carpaccio či klidně na rajčatový salát s mozzarellou.

Budete potřebovat:

  • větší svazek čerstvé bazalky
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • trochu hrubé soli

Česnek si nakrájíme nadrobno. Na pánvi si nasucho osmažíme piniové oříšky. Do keramického hmoždíře přidáme dvě třetiny oleje, bazalku, česnek a opražené ořechy. Roztlučeme směs na kaši a následně přilijeme zbytek oleje a vmícháme parmazán. Nyní ochutnáme a dle potřeby dodáme sůl.

Rychle do mrazáku

Bazalku se rozhodně nevyplatí sušit, většinou vám zhnědne nebo zešedne a ztratí na své síle. Bohužel všechny bylinky ale zamrazit nelze, některé zčernají, jiné přijdou o své aroma. U bazalky je to ale jiné, když postupujete správně, v chladných měsících ji můžete vyndat z mrazáku a získáte voňavou a chutnou bylinku do salátů nebo na těstoviny. Tady je několik tipů, jak bazalku správně zamrazit.

Náš tip: Jak pěstovat bylinky? Zavěste je místo záclony

  • Řádně ji ve dřezu několikrát umyjeme a necháme přes sítko okapat. Pak lístky osušíme do utěrky a odřežeme dlouhé stopky. Uděláme hromádky po asi pěti lístcích. Mezitím nastřiháme z alobalu obdélníčky asi 10x8 cm (přibližně). Dáme pět lístků bazalky na každý obdélníček alobalu a srolujeme do trubičky, zahneme konce a dáme do krabičky zamrazit.
  • Rozsekané lístky bazalky přímo zamrazíme do vody např. v dělené nádobce pro výrobu kostek ledu, která bývá součástí vybavení ledniček nebo si zakoupíte silikonovou formu. Ledové krychličky po zamrznutí vyjmeme a plníme jimi mikroténové sáčky nebo víčkem uzavíratelné kelímky a skladujeme opět v mrazáku.
  • Otrhejte listy bazalky ze stonku a blanšírujte ve vroucí vodě po dobu dvou sekund. Pak je přendejte do ledové lázně. Listy nechte zcela uschnout a následně je naskládejte do nějaké uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.
  • Velké listy pokapeme olejem a zmrazíme zvlášť. Používáme je jako ozdobu pokrmů.

Olejem nic nezkazíte

Velkým plus olejů je, že zintenzivní a zdokonalí chuť nakládaných ingrediencí a u bylinek tomu není jinak. Nejlepší je používat jemný olej (olivový), ale kdo má rád, může zkusit i slunečnicový nebo sezamový. Někdo bylinky před nakládáním suší, protože pak nekalí tekutinu, my však chceme zachovat čerstvost.

Doporučujeme: Test: Jste dobrá kuchařka? Rozeznáte bazalku, tymián a oregano?

Lístky v oleji nechte klidně tři měsíce, pak budou fantastické do salátů a navíc získáte ochucený olej, který využijete při výrobě dresinků a marinád. Sklenice s naloženým pokladem ale musíme skladovat v chladu a ve tmě. Světlo má na olej neblahý vliv a ten následně rychleji žlukne. Když nenajdete vhodné prostory, můžete sklenice zakrýt alobalem nebo je ozdobit kusem látky.

Druhou možností je bazalkové pyré

 Část bazalky dejte do mixéru spolu s 1 dl oleje. Rozmixujte najemno. Přidávejte po částech zbytek bazalky a mixujte. Hrubost si určujete sami. Vše vložte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a zalijte olivovým olejem tak, aby stál cca 2,5 cm nad bazalkou. Takto bylinka vydrží v ledničce i několik měsíců.

Když bazalkové pyré budete chtít použít, vždy si pro vložení do sklenice berte čistou lžičku a občas olej doplňte, aby zůstával kousek nad bazalkou.

Jak uskladňujete bazalku vy? Máte nějaké zajímavé recepty? Podělte se o ně s námi v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 věcí, které jste nevěděli o burčáku

Čím dochucovat jídlo, aby bylo zdravější?

Fotogalerie: Šílená barvy v kuchyni? Proč ne!



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama