reklama

3 skvělé recepty na linecké cukroví

Na lineckém těstě se toho sice moc vymyslet nedá, ale s náplní tradičního lineckého cukroví se dá docela dobře kouzlit. Inspirujte se našimi skvělými recepty a překvapte letos rodinu něčím originálním.

Foto: Jan Martinec

Na lineckém těstě se toho sice moc vymyslet nedá, ale s náplní a zdobením tradičního lineckého cukroví se dá docela dobře kouzlit. Inspirujte se našimi skvělými recepty a překvapte letos rodinu něčím originálním.

Linecké s lentilkou

Ingredience:

  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 180 g cukru moučka
  • 280 g másla
  • 420 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • lentilky

Postup:

Na vál prosejeme mouku, vmícháme prášek do pečiva, moučkový i vanilkový cukr. Přidáme povolené máslo, žloutky a pomerančovou kůru. Rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto uložíme ve fólii a necháme rozležet v ledničce 30 minut.

Na pomoučněném vále těsto rozválíme na vyšší plát a vykrajujeme formičkami kolečka. Doprostřed každého kolečka vmáčkneme lentilku. Linecké jen tak pečeme v předehřáté troubě 10-12 minut při 200 °C.

Linecké cukroví zdobené lentilkou uchováváme v chladu a suchu. Vydrží i měsíc.

Přidejte fotografii svého cukroví přímo k receptům na Vaření.cz a pochlubte se ostatním!


Slepované hříbečky

Ingredience:

Krém:

  • 75 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • půl balíčku vanilkového cukru
  • 0,25 dl rumu
  • 2 malá vejce

Na ozdobu:

  • potravinářské barvivo
  • kokosová moučka
  • drcené ořechy
  • bílá čokoládová poleva

Těsto:

  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 140 g másla

Postup:

Připravíme si základní těsto. Hladkou mouku promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Na vále nebo v míse zpracujeme s vejcem a změklým máslem. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme ztuhnout do lednice, a to alespoň na 60 minut.

Těsto vyválíme na trochu hrubší plát a vykrajujeme tvary hříbečků. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu dorůžova.

Během pečení si připravíme krém. Základní žloutkový krém si připravíme z másla, které samostatně vyšleháme dohladka. Žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme v horké vodní lázni, nejlépe ručním šlehačem. Hmota nám nabude a zároveň klesne. Hmotu necháme vychladit a poté po částech vmícháme do másla. Nakonec přidáme rum. Krém necháme vychladit.

Upečené hříbečky potíráme žloutkovým krémem, přiklopíme druhým kouskem a zdobíme. Použijeme bílou čokoládovou polevu, kterou podle libosti obarvíme potravinářským barvivem. Část si necháme neobarvenou. Potíráme kloboučky a sypeme nadrcenými oříšky. Neobarvenou polevou potřeme část nožky hříbečku a ozdobíme kokosovou moučkou.

Přidejte fotografii svého cukroví přímo k receptům na Vaření.cz a pochlubte se ostatním!

Tradiční linecké cukroví

Ingredience:

  • citronová kůra
  • 120 g cukru moučka
  • 350 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 250 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Promícháme žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto.

Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazaný plech. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5-7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou. 

Přidejte fotografii svého cukroví přímo k receptům na Vaření.cz a pochlubte se ostatním!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Perníčky jako vánoční dekorace i skvělá pochoutka!

3 fantastické recepty na vanilkové rohlíčky

Velký test: Co všechno nevíte o Vánocích?

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama