reklama

3 recepty na netradičního velikonočního beránka

Chcete tento rok oslavit Velikonoce originálním způsobem? Upečte si netradičního beránka.

Foto: iStock

Velikonoce jsou za dveřmi a vy uvažujete, že byste chtěli pozměnit tradice a zkusit něco nového? Máme pro vás originální recepty na velikonočního beránka.

Svátky jsou plné dobrot, přátelských návštěv a hlavně pohody. Na stole by neměl chybět beránek. Překvapte přátele netradiční chutí.

Velikonoční beránek s banánem

Budete potřebovat:

  • 200 g margarínu
  • 400 g hladké mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 200 g mléka
  • 3 vejce
  • 80 g vanilkového cukru
  • 12 g kypřícího prášku
  • 3 vyzrálé banány

Je třeba mít na paměti, že všechny suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu, aby se nám nic nesrazilo. Změklý margarín utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přidáme vejce. Dále následuje mléko, které postupně přidáváme a střídáme s hladkou moukou, do které vmícháme prášek do pečiva.

Jako poslední ingredienci přidáme rozmačkané banány. Formu si vymažeme a vysypeme polohrubou moukou nebo strouhankou. Nalijeme do ní těsto a pečeme asi 40 minut v předehřáté troubě na 160 až 170 stupňů. Vychladlého beránka dozdobíme dle fantazie.

Karotkový beránek

Budete potřebovat: 

  • 3 žloutky
  • 2 bílky
  • 125 g cukru
  • 100 g karotky
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce šťávy z citrónu
  • 125 g strouhaných neloupaných mandlí
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g sekaných dýňových jadérek
  • 50 g bílé čokoládové polevy

Karotku si nastrouháme na jemném struhadle. V míse si utřeme žloutky s cukrem a přidáme kůru a šťávu z citrónu. Přidáme prosetou mouku a nastrouhané mandle, kypřící prášek a vymícháme do hladkého těsta. Do těsta přidáme tuhý sníh z bílků a přidáme dýňová semínka. Pečeme ve vymazané formě na 175 stupňů asi 40 minut. Připravíme si polevu podle návodu na sáčku a zdobíme beránky podle své představy.

Rumový beránek se skořicí

Budete potřebovat:

  • 50 g rozinek
  • 50 ml rumu
  • 50 g ořechů
  • 150 g cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • 4 jablka
  • 200 ml oleje
  • 4 vejce

Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme postupně cukr, skořici, nahrubo nasekané ořechy, rozinky namočené v rumu. Oloupeme si jablka a nahrubo je nastrouháme do těsta. Nakonec přidáme vejce a olej. Vše pořádně zamícháme a vlijeme do předem vymazané a kokosem vysypané formy. Pečeme 30 minut na 180 stupňů a pak snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme další půl hodinku. Vychladlého beránka pocukrujeme a dozdobíme.

Víc receptů najdete na Vaření.cz

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama