7 úžasných jahodových receptů, které se budou hodit
Zahrady, trhy i obchody už se červenají záplavou šťavnatých jahod, proto přinášíme deset receptů, které se vám touto dobou budou hodit.
Jahody jsou velmi zdravé, chuťově vynikající - snad neexistuje člověk, kterému by nechutnaly - a navíc na talíři nádherně vypadají.
Nemusíte je jíst jen samotné nebo se šampaňským. Jaké pokrmy si z nich lze snadno připravit?
1) Rychlý jahodový zákusek
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- čerstvé jahody
- 2 ks červené dortové želé
- jahodový džem
- hrubá mouka na vysypání
- sádlo na vymazání
- 6 lžic cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 6 lžic oleje
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce hladké mouky
- 6 ks vajec
Postup:
Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh vyšlehaný z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 8 minut horkovzduchem na 170 °C. Pokud horkovzduch nemáme, pečeme dle zkušeností se svou troubou.
Upečený a vychladlý korpus potřeme jahodovým džemem. Celou plochu korpusu poklademe hustě půlkami jahod (řeznou stranou dolů). Podle návodu na sáčku uvaříme želatinu a nalijeme ji od prostředka na jahody. Jahodový zákusek dáme do lednice alespoň na 25 minut ztuhnout. Při podávání lze rychlý jahodový zákusek dochutit šlehačkou.
2) Krémová jahodová bomba
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Ingredience:
- 100 g hladké mouky
- 1 ks vanilkový cukr
- 3 ks vajec
- 80 g cukru krupice
- 375 g tvarohu ve vaničce
- 1 ks vanilkový cukr
- jahody
- 1 ks ztužovač do jogurtových a tvarohových dortů
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- jahodová marmeláda
Postup přípravy receptu:
Vejce ušleháme s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny, pak zlehka vmícháme prosátou mouku. Plech vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme na něj těsto. Těsto pečeme na 200 °C asi 8 minut. Necháme trochu zchladnout a pak na utěrce smotáme.
Tvaroh vymícháme se smetanou dohladka, přidáme ztužovač do jogurtových či tvarohových dortů (připravíme podle návodu na sáčku), cukr a nakonec vmícháme kousky jahod.
Roládu rozmotáme, potřeme jahodovou marmeládou a opět smotáme. Roládu krájíme na kolečka, jimiž vyložíme kulatou mísu, čímž nám vznikne polokoule, kterou naplníme tvarohovou směsí. Vršek opět poklademe plátky rolády. Celou jahodovou bombu shora něčím zatížíme a necháme vychladit v lednici. Hotovou jahodovou bombu vyklopíme, nakrájíme a můžeme podávat.
3) Italské jahodové tiramisu
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 50 g dlouhé piškoty
- 18 cl smetana ke šlehání
- 250 g tvaroh
- 250 g mascarpone
- 10 cl pomerančová šťáva
- kakao, jahody
- vanilka, pomerančová kůra
- 2 lžíce cukru
- 250 g jahod
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce koňaku
Postup:
Tvaroh, mascarpone, šťávu a kůru z pomeranče společně s cukrem promícháme. Přidáme i trochu vanilky. Po dobrém promíchání přidáme po částech vyšlehanou smetanu, zapracováváme jemně. Umyté jahody dáme do mixéru s cukrem, koňakem a opět pomerančovou šťávou. Připravíme si nádobu o obsahu cca 2 l.
Přibližně půlku piškotů dáme na dno nádoby, zalijeme polovinou jahodové směsi, až poté dáme tvarohový krém (také půlku). Uhladíme a postup opakujeme - piškoty, jahody, mascarpone. Italské jahodové tiramisu dáme na 4 hodiny do lednice ztuhnout a vychladit, poté posypeme kakaem a dozdobíme kousky jahod.
4) Jahodový dezert Tivoli strada
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 1 hrst cukru krupice
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3-4 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 2 balíčky jahod
- 1 špetka sůl
- 2-3 lžíce cukru krupice
- voda
- 1-2 balíčky světlých BeBe sušenek
- 40 g másla
- 200 g čokolády na vaření
Postup:
V míse rozdrtíme sušenky najemno, nemusí být úplně na prášek. V kastrůlku si zvolna rozpustíme kvalitní čokoládu na vaření s kouskem másla nebo oleje na pečení. Rozpuštěnou čokoládu nalijeme do sušenkové drti a dobře promícháme. Vezmeme si dortovou formu, či jakýkoliv střední hlubší pekáček, vymažeme kouskem másla a na dno pokládáme sušenkovou hmotu. Pěkně do tenké vrstvy. Korpus dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.
Mascarpone ručně promícháme v míse a ochutíme cukrem. Množství cukru je na vás, ale doporučuji moc nesladit, mascarpone je samo o sobě nasládlé. V jiné míse vyšleháme smetanu ke šlehání a opatrně vmícháme do mascapone. Vše spojíme a krém urovnáme na vychlazený sušenkový korpus. Opět necháme v lednici ztuhnout.
Nakrájíme si jahody na půlky a vložíme do kastrůlku. Zalijeme trochou vody. Pozor, jahody pustí šťávu! Přidáme špetku soli a ocukrujeme. Vše zahříváme, občas mícháme. V mističce rozpustíme ve vodě vanilkový pudinkový prášek, dobře promícháme, ať v něm nejsou hrudky. Když nám jahody změknou a začnou vonět, přidáme rozpuštěný pudinkový prášek a mícháme, dokud nezískáme krémovou hmotu. Odstavíme z plamene a ponoříme do dřezu napuštěného studenou vodou, aby krém rychleji vychladl. Stále mícháme.
Nakonec dezert Tivoli strada přelijeme jahodovou hmotou a necháme v lednici uležet minimálně 6 hodin. Jahodový dezert Tivoli strada nakrájíme a můžeme podávat.
5) Jahodová bábovka
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:
- 3 ks vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 ks prášek do pečiva
- 1 ks vanilkový cukr
- 160 g cukru moučka
- 200 g másla
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 30 ks jahod
- cukr moučka
Postup:
Z rozpuštěného másla, cukru, vanilkového cukru a vajec vyšleháme hladké těsto. Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, poté vmícháme citrónovou šťávu a nakonec přímo v těstě rozšleháme jahody (množství jahod používáme přiměřené).
Těsto, které je tužší, přendáme do vymazané a vysypané formy. Bábovku uhladíme a pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut na 180 °C. Po upečení překlopíme a posypeme moučkovým cukrem.
6) Jahodová bublanina
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 2 hrnky cukru krupice
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 ks vejce
- 1 hrnek vody
- 250 g másla
- 3 hrnky hladké mouky
- jahody
- cukr moučka
Postup:
Máslo si rozehřejeme, vmícháme do něj ostatní suroviny a důkladně promícháme. Jahody očistíme a podle potřeby překrájíme. Vyšší plech vyložíme papírem na pečení a rovnoměrně na něj nalijeme těsto. Těsto poklademe jahodami. Jahodovou bublaninu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Upečenou jahodovou bublaninu podle chuti ocukrujeme, nakrájíme a můžeme podávat.
7) Jahodovo-tvarohový dort
Doba přípravy: 2 hodiny
Ingredience:
- 6 lžic cukru
- 500 g jahod
- 2 balíčky červeného želé
- 500 ml vody
- 130 g cukru moučka
- 4 ks žloutků
- 4 ks bílků
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g změklého másla
- 200 g hladké mouky
- 50 g cukru moučka
- 1 ks vejce
Postup:
Hladkou mouku, kypřící prášek, moučkový cukr, vejce a změklé máslo vypracujeme na těsto. Ze 2/3 vyválíme plát a vyplníme jím vymazané dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvoříme okraj asi 4 cm vysoký. Tvaroh moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a máslo promícháme. Z bílků vyšleháme sníh a lehce ho vmícháme do tvarohové směsi. Náplň rovnoměrně rozlijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 160 °C.
Upečený a vychladlý dort pokryjeme plátky jahod a uložíme do chladu. Želé připravíme podle návodu a jahody jím zalijeme. Jahodovo-tvarohový dort necháme chladit asi 3 až 4 hodiny, poté odstraníme okraj formy a servírujeme.