reklama

Vláčná štola, která se rozplývá na jazyku. Upečte si ji i vy

Tato sladká vánoční pochoutka plná kandovaného ovoce, mandlí a marcipánu s krustou z másla a cukru je na českých stolech čím dál oblíbenější. Zkuste si ji letos upéct i vy, máme pro vás recept od známého cukráře Josefa Maršálka.

Foto: iStock

Na adventních trzích v sousedním Německu pokaždé narazíte na tuto sladkou, bohatě pocukrovanou pochoutku. Právě z této země totiž štola pochází, a peče se tu už od 14. století.

Štola má tvar bochníku a ta má připomínat Ježíška v jesličkách zabaleného v plenkách. Existuje celá řada variant a receptů. My pro vás máme recept od známého cukráře Josefa Maršálka, který své bohaté zkušenosti získal v týmu cukrářů luxusního obchodního domu Harrods v Londýně, kde se udávají cukrářské trendy pro celou Evropu.

Co budete potřebovat:

  • 125 g špaldové hladké mouky
  • 125 g špaldové celozrnné mouky
  • 125 g mléka
  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 200 g rozinek
  • 200 g nasekaných jablek
  • kůra z jednoho pomeranče a citronu 

Na dohotovení:

  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru

Postup:

  1. Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.
  2. Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout. 
  3. Těsto na lehce pomoučněném válu rozválejte na obdélník 20 × 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní.
  4. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout.
  5. Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. 
  6. Štolu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru.
  7. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie.
  8. Uložte na suché místo.
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama