reklama

Česko má na Vánoce unikát, tvrdí cukrářka. Pekla dort pro Jamese Bonda i Merkelovou

Přes čtyřicet let se Mirka van Gils Slavíková věnuje cukrářskému umění. Začínala v Praze, ale postupně se s rodinou přesouvala po světě a nabírala nejrůznější zkušenosti, které z ní dělají jednu z největších odbornic v tomto oboru u nás. Nyní žije v Nizozemsku, ale v Česku vydala nedávno svou další knihu s recepty, mezi kterými najdete i plzeňské buchty. Čeho si na českých Vánocích nejvíce váží?

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková nedá dopustit na české vanilkové rohlíčky či vánočku.
Cukrářka Mirka van Gils Slavíková nedá dopustit na české vanilkové rohlíčky či vánočku. | Foto: Barbora Lundgren

"Cukrařina je můj svět i můj život," tvrdí žena, která se se svými růžově obarvenými vlasy zapsala do paměti diváků i jako porotkyně v show Peče celá země. Cukrářskému oboru se věnuje už téměř 40 let. Vytvořila kytici karamelových růží pro Angelu Merkelovou, dezert pro japonského premiéra, dort pro Nelsona Mandelu či herce Daniela Craiga.

Svou dráhu cukrářky odstartovala Mirka van Gils Slavíková v roce 1984 v Praze, kdy tehdy pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron. Její zvědavost a touha po poznání ji pak o pět let později dovedly do Jihoafrické republiky, kam s manželem a dcerou Hankou emigrovala.

Ani v nové domovině nepřestala být věrná sladkým skvostům. V Johannesburgu vedla místní vyhlášenou cukrárnu, ve které nabízela například dezert Koeksisters. O pár let později zakotvila se svým mužem ve Spojených státech, kde založila cukrárnu Flying Cakes, a tehdy - už jako trojnásobná matka - se vrhala vedle pečení cukroví a dortů i na vaření sirupů či marmelád.

Za svůj cukrářský um byla rovněž několikrát celosvětově hodnocena, získala ocenění Profesor cukrářského umění a zvítězila na několika cukrářských olympiádách. 

V současnosti již deset let žije v Nizozemsku, odkud dojíždí do Prahy, aby předávala své světové zkušenosti z oblasti pekařiny dál. V Česku rovněž vydala i několik cukrářských knih. Poslední z nich se jmenuje Famózní 2, ve které nabízí recepty posbírané ze svých cest, ale nechybí ani buchty, které jí připomínají rodný kraj.

Bez čeho se u vás Vánoce nikdy neobejdou?

U nás už vánoční čas nastal, takže těch aktivit v kuchyni je dost. A nejen v kuchyni. Máme za sebou výzdobu, včetně nazdobení stromečku. No a upečené už je panettone a štoly. Teď budeme pokračovat s cukrovím, perníkovým chlebem a vánočkou. Ještě pár jedlých dárků - třeba paštika s kaštany, likér a čokoládové bonbony.

Já vánoční čas miluji, užívám si ho od první adventní neděle. Štědrý den je u nás vlastně docela v klidu, bramborový salát je hotový den dopředu, chybí jen rybí polévka, usmažit kapra, jablečný štrúdl, zapéci šneky, prostřít - a Vánoce mohou začít naplno. A pak ještě jedna tradice - vždy je s námi u stolu někdo navíc, kdo potřebuje rodinu. Na první Boží hod pečeme krůtu. Zajdeme si na půlnoční a užíváme si rodinné pohodičky.

V čem jsou české Vánoce v souvislosti s pečením cukroví zajímavé či unikátní?

Definitivně jsou české Vánoce unikátní množstvím druhů cukroví, ale i zdobností. Zcela vynikají zdobené perníčky. Kreativita ve vánočním cukroví je u nás prostě nepřekonatelná.

Co vám na českém cukroví, které je běžně dostupné, nejvíc vadí? Co byste na něm změnila?

Myslíte-li cukroví běžně ke koupi v obchodě, pak to je hlavně kvalita surovin. Pořád je u nás podhodnocená ruční práce a kvalita ingrediencí. Rozhodně bych ráda viděla vyšší kvalitu surovin a cena musí jít trochu nahoru. Méně znamená více, takže lépe sníst méně, ale kvalitně. Nejsem zastánce přejídání, vlastně u nás o Vánocích nesníme o moc více, než jíme běžně, ale dopřejeme si laskominy, které během roku nemáme.

Jaké druhy cukroví budete péct letos?

Některé druhy jsou u nás v rodině tradicí. Linecké slepované, kokosové rohlíčky podle mého tatínka, vanilkové rohlíčky, plněné kokosky, marcipánové úlky a k tomu vždy přibudou druhy podle natáčení videí do našich on-line videoreceptů. Z nepečeného cukroví jsou to kuličky z odřezků či čokoládové bonbony.


Mohlo by vás zajímat: Slavíková: Jsme národ pekařů. Cukrařina je doména mužů, tady to zabili komunisti

Česko je národem pekařů a cukrářů, je to fenomén. Snažíme se péct ze zdravých a kvalitních surovin. V cukrařině náhoda neexistuje. | Video: Martin Veselovský
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama