reklama

Zmrzlina: Jaká je pro děti nejlepší a odkdy ji jíst?

Odkdy můžete svým ratolestem zmrzlinu dopřát? A jaká je pro ně nejlepší?

Foto: Thinkstock

Zmrzlina patří odjakživa k nejoblíbenějším pamlskům nejen u dětí, ale i u dospělých, zvlášť v horkém létě. Nic se však nesmí přehánět.

Bolest bříška za to nestojí, buďte proto raději opatrní. Odkdy můžete svým ratolestem chladivé potěšení dopřát? A jaká zmrzlina je pro ně nejlepší?

Raději nanuky než točenou

Nejlepší je začít kornoutkem, aby měly děti pocit, že nejsou ošizené. Ten jim můžete vložit do ručičky už kolem jednoho roku.

Čtěte také: Pivní zmrzlina: Bude chutnat dětem?

Se samotnou zmrzlinou však nespěchejte. Chlad může způsobit bolení v krku a ani přemíra sladkostí není vhodná. Bohatě postačí, když ze začátku nabídnete k olízání jen trochu rozteklé tekutiny.

Daleko nejlepší je začít s nanuky. Složení mají napsané na obalu a jejich výroba je kontrolovaná, takže máte větší jistotu, že nehrozí salmonela. Alespoň v případě, že nebyl nanuk při převozu a skladování rozteklý a znovu nezmrznul.

Nejdřív vanilka a čokoláda

Na točenou zmrzlinu dojde řada okolo třetího roku věku dítěte. Vybírejte nejdřív obyčejné příchuti: vanilkovou a čokoládovou. Ty mají děti nejraději a navíc nehrozí alergiemi. Teprve postupně můžete zkoušet další chutě, hlavně s jahodami a citrusy opatrně. A se "šmoulovou", která obsahuje jen umělé barvivo, nepospíchejte už vůbec!

Dobře si také rozmyslete, kde pochoutku kupujete: V zapadlém stánku s jedním dýchavičným mrazicím boxem, nebo ve známé zmrzlinárně s hluboko zmrazenými produkty? Tady se nevyplatí šetřit!

Nejlepší je domácí

Pokud chcete mít jistotu, že má váš prcek jen to nejlepší, vyrobte mu zmrzlinu doma. Není to tak těžké.

Potřebujete speciální formičky na nanuky, místo nich však můžete použít i silikonové formičky na muffiny nebo formičky na cukroví či na led. Domácí zmrzlinu byste měli spotřebovat do 3 dní od zamrazení. Jak na ni?

Doporučujeme: Recepty na domácí zmrzlinu. Jde to i bez zmrzlinovače

Ovocná dřeň: Čerstvé ovoce rozmixujte na kaši. Přidejte trochu práškového cukru nebo (ve zdravější variantě) medu a přilijte vodu, abyste dosáhli správné konzistence. Směs šlehejte mixérem aspoň 5 minut. Dejte na 2 hodiny do mrazáku. Až dřeň trochu ztuhne, znovu rozšlehejte. Postup opakujte ještě dvakrát, aby byla zmrzlina hladká. Potom nalijte hotovou směs do formiček.

Smetanová zmrzlina: Vyrábět ji budeme s jogurtem, tvarohem nebo lučinou, ale bez vajec. Připravte si šlehačku a jogurt/tvaroh/lučinu v poměru 1:1. Vyšlehejte šlehačku do pevného krému a potom postupně přidávejte druhou ingredienci. Dodejte ovoce nebo čokoládu či jinou příchuť. Osladit můžete opět cukrem nebo medem. Opět alespoň třikrát vyšlehejte při procesu tuhnutí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dětský lékař radí: Jak přežít s miminkem tropická vedra

Novinka: Bílé jahody, které chutnají a voní jako ananas

Sladkosti jen v sobotu: Norské týrání i u nás

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama