reklama

Tři báječné recepty pro děti: Exotická inspirace!

Obvykle cizokrajná jídla dětem příliš nesvědčí a ani nechutnají. Nicméně některá z nich jsou vysloveně přínosná a byla by škoda je občas neuvařit. Nabízíme vám recepty na ně.

Foto: Thinkstock

Obvykle cizokrajná jídla dětem příliš nesvědčí a ani nechutnají. Nicméně některá z nich jsou vysloveně přínosná a byla by škoda je občas neuvařit. Nabízíme vám recepty na ně.

Při návštěvě arabských zemí rozhodně vyzkoušejte cizrnu. Nedostatečná konzumace luštěnin je totiž u českých dětí velkým problémem. V Itálii si zase vychutnáte ryby, které obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, důležitých pro zdravý růst a vývoj. Italové je upravují znamenitě, máte tedy velkou šanci, že si zde ryby oblíbí i děti, které je doma nejedí. Kromě starobylé kultury obohacuje Řecko svět o olivový olej. Moussaka na něm dělaná chutná všem a je zdravá. A teď už ke konkrétním receptům…

Špagety s rybou po italsku

Suroviny

  • 200 g špaget
  • 200 g nakrájeného platýze nebo jiné ryby
  • 1 menší šalotka
  • 1 dcl zeleninového vývaru
  • 100 g olivového oleje
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • lístky čerstvé bazalky
  • 4 cherry rajčátka

Postup

Na olivovém oleji orestujeme šalotku, přidáme platýze, opečeme, lehce ochutíme solí, přidáme vývar, necháme prohřát. Přidáme parmezán a do této směsi vložíme uvařené špagety. Při podávání zdobíme lístky bazalky a cherry rajčátky.

Hummus, jak ho rádi Arabové

Suroviny

  • 130 g cizrny, vařené nebo konzervované, scezené
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sekaná zelená petrželka
  • sůl, pepř, případně sladká paprika

Postup

Vařenou nebo konzervovanou cizrnu rozmixujeme. Postupně přiléváme olej, na závěr přidáme kořenicí přísady a krátce prošleháme, aby se vše spojilo do hladké pasty. Podáváme jako pomazánku na chléb, drobné slané pečivo nebo chlebovou placku.

Telecí moussaka z řecké kuchyně

Suroviny

  • 300 g mletého telecího masa
  • 200 g loupaných rajčat v plechovce
  • 1 cibule
  • 4 čerstvá rajčata
  • 1 masitý lilek
  • olivový olej, sůl, pepř

Postup

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, ochutíme solí a pepřem. Přidáme rajčata a lehce podusíme. Lilek nakrájíme na plátky a ty jednotlivě opečeme na oleji. Do zapékací misky vložíme vrstvu mletého masa a střídavě prokládáme opečenými plátky lilku a rajčat. Vrchní vrstva musí být maso. Podáváme s vařenými bramborami.

Zahrada Na Valech na Pražském hradě: Návštěvníci tu najdou pyramidu i etruské motivy | Video: TV Architect

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama
reklama