reklama
 

Školní obědy aneb Můj bože, to je mrtvá ryba!

Ukážeme vám, jak americké děti reagovaly nad vzorky snídaní, které jedí děti v nejrůznějších koutech světa z nejrůznějších koutů světa. V galerii předvedeme, jaké obědy dostávají děti ve školách.

Foto: YouTube / Sweetgreen

Šestiletý klučina nevěří vlastním očím: "Můj Bože, to je mrtvá ryba!" podivuje se nad korejskou snídaní. Ještě zdaleka nemá to nejhorší za sebou.

Ukážeme vám, jak americké děti reagovaly nad vzorky snídaní, které jedí děti v nejrůznějších koutech světa z nejrůznějších koutů světa. V galerii předvedeme, jaké obědy dostávají děti ve školách. A podíváme se i do českých školních jídelen.

Uzená ryba i strouhaná čokoláda

Uzený losos, suchá houska se strouhanou čokoládou, bílá káva, slaneček, černé čínské vejce, opečený buřt... Fůůůj! Ještě, že máme banány! Ty chutnají snad všem dětem.

Čtěte také: Co mají děti nejraději k jídlu - a jak je to odnaučit

Podívejte se na YouTube, jaké škleby provázely ranní ochutnávku malých Američanů:

Který oběd byste si vybrali?

S obědy to bude trochu lepší. Alespoň s některými. Na ten řecký se vysloveně sbíhají sliny: rizoto s kozím sýrem, závitky z vinných listů, zeleninový salát, tvaroh s granátovým jablkem a jako zákusek mandarinka. Nebo třeba takový příjemný francouzský oběd s libovým plátkem masa, dušenými fazolkami a mrkví, sýrem, jablkem, kiwi. Ten také není k zahození.

Podívejte se v naší galerii, jak jedí školáci jinde ve světě:

Možná ten český!

Časy českých školních jídelen, kdy byl oběd synonymem pro nestravitelný blaf, už dávno minuly. Některým kuchařkám ze škol dnes záleží na spokojenosti strávníka stejně jako šéfkuchařům nejlepších restaurací.

Doporučujeme: Školní jídelna: Oběd jako interhotel

Potvrzuje to soutěž pořádaná v rámci projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě. Třeba žáci ze školní jídelny náměstí Svornosti v Brně si mohou gratulovat - za velmi příjemnou cenu mají obědy jako v luxusním hotelu: hráškový krém s bylinkovými krutonky, lososa na restované zelenině s bramborovou kaší a dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky. Zázraky, které zdejší kuchařky konají, se přitom musí cenou surovin vejít do 30 Kč na porci. To už by si člověk dal docela říct, že?

úvodní foto: YouTube / Sweetgreen

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co vařit dětem: Ideální jídelníček s recepty

Výchova dle horoskopu: Jak zvládnout Býčka, Raka, Lvíče

10 "voňavých" jídel, která raději nejezte v kanceláři

Vloupání na přehlídkové molo. Pařížskou komičku vykázala až Gigi Hadid | Video: Reuters/AP
reklama
reklama
reklama