Pojídání placenty po porodu se stává trendem!
Z představy, že by měly sníst vlastní placentu, se většině žen zvedne žaludek. Přesto se placentofágie neboli pojídání placenty po porodu stává trendem. Jaké jsou k domu důvody?
Z představy, že by měly sníst vlastní placentu, se většině žen zvedne žaludek. Přesto se placentofágie neboli pojídání placenty po porodu stává trendem. Důvody se vám nyní pokusíme osvětlit, abyste si mohly vytvořit vlastní názor.
Pojídání placenty se v západních kulturách často setkává se zdviženým obočím, zesměšňováním, případně je rovnou označeno jako kanibalismus. Jenže v tradiční čínské medicíně se placenta užívá už od 16. století a je v zemi velmi populární dodnes. Tento orgán totiž obsahuje spoustu jedinečných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví, zahojení a pohodu novopečené maminky.
Co je placenta, se dozvíte na Babyweb.cz
Kromě Číny je placenta vyhledávaným podpůrným lékem také ve vietnamské, maďarské a italské kultuře. Ani volně žijící samice zvířat neváhají po porodu sežrat placentu. Vědí, co je pro ně dobré?
Proč užívat placentu?
Kmenové buňky a růstové faktory v ní obsažené hrají klíčovou roli při hojení rány v místě, kde se placenta oddělila od děložní stěny. Matka obvykle krvácí 3-6 týdnů po porodu a ztráta krve pochází právě z této rány. Bylo prokázáno, že ženy, které užívaly svou placentu po porodu a zvláště ty, které pily koktejl ze syrové placenty, krvácely podstatně méně a kratší dobu, obvykle jen 5-10 dnů po porodu. Ženy, které konzumují svou placentu, mají také méně emocionálních problémů a příjemnější šestinedělí. Placenta totiž doplní do těla matky spoustu nezbytných látek:
- železo, které je důležité pro absorpci kyslíku v buňkách
- vitamin B6, jenž pomáhá při tvorbě protilátek
- vitamin E, podporující hojení poškozených kožních buněk
- hormon oxytocin, usnadňující kojení, snižující poporodní krvácení a stimulující zavinování dělohy
- hormon CRH (corticotropin-releasing hormone), snižující stres
- hormon prolaktin, zvyšující produkci mateřského mléka
- bílkovinu cytokin, která podporuje regeneraci poškozených buněk a tkání
Jak zpracovat placentu
Z placenty lze vyrobit celou řadu přírodních produktů: koktejl, kapsle, krémy, tinkturu, esenci i homeopatické léky. Každý z nich má trochu jiný přínos pro tělo, všechny však podporují rychlejší a přirozenější zotavení po porodu.
Čtěte také: Až porodím, chci sníst svoji placentu!
K usušení do kapslí je třeba placentu zpracovat čerstvou. Po porodu může být spojená s čerstvě narozeným miminkem maximálně šest hodin. Po oddělení se umístí do chladicího boxu. Tam může setrvat dvanáct hodin, než si ji vyzvedne specialista, který ji nejdéle do dvou dnů zpracuje.
Výroba kapslí podle tradiční čínské medicíny
Kapslích jsou vyrobeny z placenty, která se vaří se na páře s citronem, zázvorem a zeleným chilli. Pak se nakrájí na tenké plátky a dá do vysoušeče na ovoce nebo do trouby, kde se suší po dobu 8-10 hodin, dokud není křehká. Usušená se rozdrtí a pomocí kapslovače se vloží do prázdných rostlinných kapslí.
Vyrábějí se i kapsle ze syrové placenty, protože někteří lidé věří, že vaření v páře může zabít citlivé vitaminy. Pak se placenta nevaří, ale rovnou nakrájí na tenké plátky a suší 14-16 hodin. Následně se rozdrtí a vloží do kapslí. Účinky takto připravených kapslí jsou silnější než u kapslí vařených.
Užívání: Kapsle z vařené placenty by měly být uloženy na chladném a tmavém místě po dobu 6 týdnů, poté po dobu 1 roku v ledničce. Bere se 1 kapsle 2 až 4× denně po dobu 6 týdnů. Pro zvýšení tvorby mléka se užívají 2 kapsle 3× denně do doby, než se tvorba zvýší a ustálí. Kapsle ze syrové placenty se mají skladovat v ledničce maximálně rok, poté se přemístí do mrazáku.
Recept na koktejl z placenty
Potřebujete: kousek čerstvé placenty z mateřské strany placenty (strana, kde je měkké maso) velký jako dvě kovové padesátikoruny, 1 banán, hrst ovoce (maliny, ostružiny, jahody, borůvky), malou hrstku kustovnice čínské namočené 5 minut v horké vodě a přecezené (nemusí být), jablečný džus, trocha vody
Postup: Vše rozmixujte najemno, aby se dalo pít. Podávejte okamžitě. Zbytek uložte v lednici a spotřebujte do 24 hodin. Pokud chcete placentu užívat delší dobu, rozdělte ji na příslušný počet kousků, které dáte zamrazit. Placenta může být zmražena maximálně 2 roky. Nevýhodou zmražení je, že se zabíjí vitamin B6.
Jak to proboha chutná?
Překvapivě nijak. Placenta, která je vysušená a správně zpracovaná do kapslí, postrádá jakoukoli chuť či zápach. „Rozhodně jsem necítila žádnou pachuť. Vlastně to ani nemělo žádnou chuť. prostě jsem spolkla kapsli a zapila ji trochou červeného vína podle pokynů na internetu," popisuje zkušenosti s užíváním placenty maminka Rebeka. Dokonce ani koktejl z placenty se chutí neliší od ovocného. Ženy, které ho užily, svorně tvrdí, že pokud by nevěděly, že tam je, tak by to nepoznaly.
Zatím bylo provedeno jen velmi málo výzkumů, které by jednoznačně potvrdily nebo vyvrátily výhody placentofágie. Věříme, že obsah železa a hormonů může placenta srovnat, ale... Přece jen si nejsme jisti, zda je naše společnost připravená akceptovat tuto pro nás poněkud výstřední část východní medicíny.
Co si o tom myslíte vy? Snědla byste vlastní placentu? O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.
zdroj: Babyweb.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Matko, nekřič! Církev žádá ticho na porodním sále...
Je jí čtrnáct let aneb Lolitku je třeba seřezat včas
Jak umýt dokonale okna za 5 minut? Naučte se to!