reklama

3 báječné raw recepty: Dorty bez pečení

Nabízíme vám tři sladké recepty, které každého přesvědčí, že raw dorty mohou klidně konkurovat těm klasickým.

Foto: Sweetsecretofraw.cz

O přínosu vitariánské stravy jsme už psali mnohokrát. Dnes ponecháme argumenty ohledně zdraví stranou, byť samozřejmě stále platí. My se však zaměříme na chuť a vzhled.

Nabízíme vám tři sladké recepty, které každého přesvědčí, že raw dorty mohou klidně konkurovat těm klasickým: zalahodí nejen vašemu oku, ale i chuťovým pohárkům.

Sladká rawmance

Inspiraci nám poskytla krásná nová kuchařka Sladká rawmance od Veroniky Klamtové. Najdete v ní slavnostní dorty, pestré snídaně, malé dezerty a čokoládové variace. Nechybí ani rady a vtipné příběhy o tom, jak jednotlivé dobroty vznikaly.

Doporučujeme: 5 raw receptů, které vám změní život

Zajímavé jsou i osudy samotné autorky. Veronika opustila ze dne na den marketingové oddělení nadnárodní společnosti a začala pracovat jako provozní a kuchařka restaurace Secret of raw. Už po roce otevřela první raw cukrárnu v ČR a nyní vydává kuchařku, která je výsledkem její nové profese i životního přesvědčení.

Chuťově bohatší a přitom zdravější

"Ráda přetvářím klasické zákusky na chuťově bohatší a přitom zdravější raw dezerty. Věřím, že Sladká rawmance najde příznivce. Chtěla bych je inspirovat, aby si osvojili základní postupy přípravy a vymýšleli vlastní variace," říká Veronika a dodává: "Myslela jsem také na děti. V knize najdete tipy na školní svačiny, dorty ideální na dětskou oslavu nebo oblíbené čokoládové sušenky."

Dorty s vlastním příběhem

Recepty vymýšlí s láskou a každý její dort má vlastní minipříběh.

Čtěte také: Jezte syrové jídlo, zkrásníte a omládnete

Čokoládový dort: Čokoládové dorty chutnají skoro všem. Hodí se na každou příležitost a nikdy se jich nepřejíte. Tento recept  je úžasný pro svou kombinaci dokonale sladěných ingrediencí. Intenzita chutí předčí veškerá očekávání a budete si užívat obdivné výkřiky "úúúch" a "mmm" a "jéé".

"U nás v cukrárně doporučujeme tento dort všem nováčkům na poli raw food. Nepoznáte totiž rozdíl oproti klasickým dortům, snad jen v tom, že tenhle je mnohem, mnohem lepší," radí Veronika.

Jahodovo-mátový dort: "V šumavských lesích máme malou chalupu. Obklopuje ji jen divočina, zvěř, rostliny a obrovitý hmyz, kvůli kterému tam můj snoubenec Honza nechce jezdit. Pozitivní ale je, že mátě se tam daří rozhodně lépe než v Praze na balkóně. A tak pravidelně zásobuji cukrárnu čerstvou šumavskou mátou," prozrazuje kuchařka.

Trojbarevný dort: "Tohoto krasavce (viz úvodní foto) vymyslela naše kuchařka Dominika, když se její dvojčátka stále dožadovala barevných dortíků. Vrstvy fialové, zelené a růžové barvy přijaly holčičky s nadšeným jásotem a za chvíli byla z dortu hrouda krému s otisky prstíků. Dort jsme ani nestihly vyfotit, ale zábava to tedy byla. Na focení do kuchařky jsme holčičky raději na pomoc nepřizvaly," uzavírá Veronika.

Recepty na všechny tři dorty najdete přehledně uspořádané v této galerii:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Snězte to zaživa: Je syrové jídlo zdravější?

25 panen porodilo děti: Hrají si lékaři na Boha?

Co se děje s tělem, když přestanete jíst maso?

Děsuplný Flegr a zlehčující Šmucler. Debatu o covidu je třeba změnit, říká psycholog | Video: Kristýna Pružinová, Martin Krepindl
reklama
reklama
reklama