reklama

10 superpotravin pro správný vývoj mozku miminka

Mozek miminka se začne tvořit již tři týdny po početí a jídlo, které matka v těhotenství jí, hraje velmi důležitou roli v jeho vývoji.

Foto: Thinkstock

Mozek miminka se začne tvořit již tři týdny po početí a jídlo, které matka v těhotenství jí, přitom hraje velmi důležitou roli. Pro správný vývoj je zapotřebí široký okruh živin, proto by se nastávající maminka měla snažit jíst stravu zdravou a pestrou.

Mezi potravinami jsou však některé, které svou výživností opravdu vynikají. Které to jsou a co prospěšného obsahují, prozradí expertka na výživu v těhotenství Victoria Wells.

Sardinky - DHA

Sardinky, stejně jako ostatní tučné ryby, jsou bohatým zdrojem kyseliny dokosahexaenové (DHA), která podporuje zralost mozku a centrálního nervového systému. U sardinek je navíc méně pravděpodobné, že budou kontaminované rtutí, jako tomu je u spousty jiných ryb, a také obsahují potřebný vitamin D.

Doporučujeme: Dokdy se stát matkou a kdy už je to nezodpovědnost?

Doporučení: Těhotným ženám se doporučuje konzumovat alespoň dvě porce ryb týdně, z nichž jedna by měla zahrnovat právě rybu tučnou (sardinky, makrely, sleď, tuňák, amur, tolstolobik, úhoř).

Čočka - železo

Železo je velmi důležité, protože ovlivňuje produkci chemických látek v mozku a tvorbu myelinu, který je zásadní pro řádné fungování nervové soustavy. Nedostatek železa může vést ke zhoršenému duševnímu rozvoji.

Doporučení: 14,8 mg železa denně během těhotenství (porce čočky poskytuje 6,6 mg). Vtřebávání železa zvyšuje kombinace čočky s vitaminem C, takže při přípravě jídla přidejte například papriky, zelí nebo rajčata.

Řecký jogurt - jód

Světová zdravotnická organizace WHO varuje, že nedostatek jódu během těhotenství je hlavní příčinou zbytečných psychických problémů. Skvělým zdrojem jódu jsou kromě ryb a mořských plodů i jogurty, do kterých se dnes jód uměle přidává (je tak zajištěn jeho pravidelný přísun). Navíc řecký jogurt má i víc bílkovin, které působí jako prevence proti nízké porodní hmotnosti.

Doporučení: v těhotenství 250 mikrogramů jódu denně. 150 g řeckého jogurtu obsahuje 50 - mikrogramů jódu.

Špenát - foláty

Miminko potřebuje přirozeně se vyskytující kyselinu listovou ve špenátu k vytváření nukleových kyselin, které tvoří DNA, a k regulaci buněčného metabolismu. Ve špenátu obsažené antioxidanty také chrání mozkovou tkáň dítěte před poškozením.

Čtěte také: Co jíst pro otěhotnění?

Doporučení: v těhotenství 800 mg kyseliny listové denně. 180 g dušeného špenátu poskytuje 262,8 mikrogramů a 80 g syrového špenátu poskytuje 154 mikrogramů. Špenát k další dušené zelenině přidávejte vždy před koncem přípravy, zachová si tak důležité živiny.

Vejce - cholin

Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin a železa, které jsou životně důležité pro vývoj mozku miminka. Mezi superpotraviny se vejce řadí díky vysoké hladině cholinu, který je nezbytný při vývoji paměti a celoživotní schopnost učit se.

Doporučení: 450 mg cholinu na den. Nejbohatším zdrojem jsou žloutky - jedno natvrdo uvařené vejce obsahuje 113 mg.

Para ořechy - selen

I nedostatek selenu může ovlivnit vývoj mozku vašeho dítěte. Výborným zdrojem selenu jsou například para ořechy, které jsou rovněž bohaté na mononenasycené tuky.

Doporučení: 60 mikrogramů selenu denně, což je množství, které obsahuje jeden para ořech.

Arašídy - vitamin E

Arašídy jsou skvělé lehké jídlo, které je bohaté na bílkoviny, niacin, mononenasycené tuky a kyselinu listovou. Vysoký obsah vitaminu E se výborně doplňuje s DHA a chrání membrány mozkových buněk miminka. Zvolte ale arašídy pražené nesolené nebo přírodní ve skořápce, které obsahují větší množství antioxidantů.

Více o stravování v těhotenství se dozvíte na Babyweb.cz>>

Doporučení: 3 mg vitaminu E denně.

Dýňová semínka - zinek

Dýňová semena jsou vynikajícím přírodním zdrojem zinku, který je zásadní pro budování struktury mozku a také pro aktivaci oblasti informačních technologií, které přijímají a zpracovávají informace.

Doporučení: 10 mg zinku denně během těhotenství. Celá vyloupaná pražená dýňová semínka obsahují asi 10 mg zinku na 100 g.

Sladké brambory - betakaroten

Betakaroten se v těle mění na vitamin A, nutný pro vývoj centrálního nervového systému.

Doporučení: 700 mikrogramů denně. Výborným zdrojem jsou sladké brambory s oranžovou dužinou. Pečte je v troubě celé se slupkou s hoblinkami másla po dobu 30 minut.

Avokádo - mononenasycené mastné kyseliny

Avokádo obsahuje vysoké množství kyseliny olejové, která pomáhá vytvářet a udržovat myelin, ochranný povlak kolem nervů v centrálním nervovém systému.

Doporučení: 25 - 35 % z vašeho denního příjmu kalorií by mělo pocházet z tuků, v ideálním případě tuků mononenasycených.

zdroj: Babyweb.cz, motherandbaby.co.uk

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kila jako na houpačce početí nesvědčí

Škola má roli fackovacího panáka, říká školní psycholog

15 důvodů, proč je lepší bydlet na vesnici

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama