reklama

Velikonoční recepty: Vyzkoušejte zdravější varianty a nezapomeňte na bylinky

I když budou letos velikonoce trochu jiné než v jiných letech, tradičních receptů se žádné změny dotknout nemusí. Nebo že by přece jen? Co zkusit připravit beránka, mazanec nebo nádivku ve zdravějších variantách? Prospějete svému zažívání a nemusíte se bát ani přibírání.

Prohlédnout grafiku
Foto: Probio.cz

Bez beránka, mazance, nádivky a dalších dobrot si Velikonoce neumíme a ani nechceme představit. Co si tradiční jídla připravit letos v trochu odlehčené a zdravější variantě? A vyzkoušet můžete i nové recepty, které obohatí váš jídelníček a prospějí vašemu organismu.

Pokud jde o zdraví, v mnoha ohledech se můžeme inspirovat u našich předků, kteří znali a využívali sílu mladých jarních bylinek, jedli hodně luštěnin a polévek.

Vydejte se na bylinky

Mladé rostliny v sobě mají spoustu pro zdraví důležitých látek. V kuchyni přitom nemusíte ani zdaleka využívat jen klasické bylinky, jako je pažitka, petržel nebo bazalka. Vydejte se do přírody a natrhejte si i lístky pampelišek, podbělu, kopřivy nebo jitrocele. Přidejte si je do salátu, do nádivky nebo si z nich připravte polévku (recept najde v naší grafice). 

Nechte klíčit semínka

Mladé klíčky a výhonky jsou nabité vitaminy a minerály, které podpoří vaši imunitu. Dříve se často konzumovala tzv. pučálka, tedy pokrm z naklíčeného hrachu. Zkuste si ale zasít například semínka mungo, řeřichy, rukoly, hořčice nebo třeba ředkviček. Až vzejdou, výhonky pak jednoduše otrhejte a přidejte k hotovému pokrmu, do pomazánky nebo je nasypejte na chleba s tvarohem. Chroupat je můžete i tak, jsou dobré a šťavnaté.

Zkuste nahradit maso

Velikonoční nádivka symbolizuje nový začátek a mladou jarní sílu. Běžně bývá její součástí uzené maso či se podává k pečenému jehněčímu. Můžete si ji dopřát, i pokud se letos chcete na Velikonoce vzdát masa. Skvělou alternativou je uzený tempeh nebo tofu. Zkuste nádivku s bramborovou kaší, výhonky řeřichy a červenou řepou (recept najdete v naší grafice).

Připravte si vlastní kvásek

Nesehnali jste klasické droždí, nebo si chcete pochutnat na zdravějším pečivu z domácího kvásku? Příležitost máte právě teď. "Díky kvásku je pečivo pro organismus stravitelnější, a navíc vydrží i mnohem déle čerstvé," říká mikrobioložka a výživová poradkyně Ivana Stenzlová. Příprava kvásku je jednoduchá a zrání trvá 4 dny. Kvásek si buď připravíte sami doma (recept najdete zde), nebo se podívejte na kváskovou mapu na webové stránce Pečempecen.cz, kde si můžete kvásek sehnat od jiného nadšeného pekaře poblíž vašeho bydliště.

Pečte bez lepku

Neodmyslitelnou součástí sváteční velikonoční tabule je symbol beránka. Pokud se letos chcete vyhnout nadbytku lepku nebo jen zkusit nové chutě, zkuste upéct beránka z bezlepkové směsi na moučníky. Směs je namíchaná z čerstvě namletých mouk z bezlepkového bio mlýna - pohankové, čirokové, kukuřičné, rýžové a cizrnové. Ke směsi již nemusíte přidávat kypřicí prášek ani ji sladit, již obsahuje vinný kámen i tmavý třtinový cukr. Směs je obohacena o psyllium (vláknina získaná ze semen jitrocele indického) a lněné semínko, které mají blahodárný vliv na trávení. Směs se dá sehnat od různých výrobců například v prodejnách zdravé výživy nebo na e-shopech.

Nahraďte bílý cukr

Bílý řepný cukr bez melasy zbytečně ochuzuje tělo o minerální látky a nedodává mu nic potřebného. Slaďte medem, javorovým sirupem, sušeným ovocem či přírodním třtinovým cukrem. "Naučte své děti, že skvělým sladidlem jsou třeba na másle osmažená jablíčka a banány či rozvařené rozmixované rozinky nebo sušené meruňky," radí expertka na přirozenou stravu Barbora Hernychová ze společnosti Probio.

reklama
reklama
reklama