reklama

Pohlreich se vrhl na grilování. V novém pořadu bude prozrazovat své fígle

Jeden z nejznámějších šéfkuchařů v Česku, Zdeněk Pohlreich, v úterý 4. května uvede další řadu o přípravě jídla. Rozpal to, šéfe se tematicky bude věnovat grilování. O sladké dezerty se postará cukrářka Iveta Fabešová.

Foto: ČTK

Sedmá řada populárního televizního pořadu se bude odehrávat na statku a diváci budou svědky toho, že grilovat se dá skutečně kdekoliv. Známý šéfkuchař vždy představí zajímavý překrm, hlavní chod, při jehož přípravě nebudou chybět rady a metody vhodné úpravy, a také sladká tečka. Tu Zdeněk Pohlreich připraví společně se známou cukrářkou Ivetou Fabešovou. S tou se před kamerami setkal již v pořadu Šéfem za pár minut. 

"Jsem ráda, že se s panem Pohlreichem znovu potkáváme před kamerou, protože si myslím, že naše vzájemná spolupráce skvěle funguje. Vždy mě bavilo šéfovo grilování, o to víc mám radost, že budu jeho přímou součástí," okomentovala další televizní spolupráci renomovaná cukrářka, pro kterou je příprava sladkých chodů na grilu velkou výzvou. "Na grilu jsem dezerty nikdy nepřipravovala. Ale těším se. Snažila jsem dodat jednoduché, ale dokonalé dezerty, které zvládnete v podstatě kdekoliv," dodává. 

Připravte si dva chody podle Zdeňka Pohlericha a Ivety Fabešové:

Vepřová pečeně na rožni s omáčkou ze sušených švestek

Ingredience

  • vepřová pečeně
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Na omáčku: 

  • cibule
  • olej
  • rozinky
  • 5 sušených švestek
  • červené víno
  • tymián
  • hřebíček

Postup

  1. Rozpalte gril na 190 °C. Dva kusy vepřové pečeně řádně osolte a opepřete. Podle vlastní chuti přidejte bylinky, například tymián.
  2. Položte masa na sebe tak, aby tuková část byla zvenku a pevně je stáhněte kuchyňským provázkem.
  3. Napíchněte maso na vidlici a dejte na rožeň. Pod něj nalijte do misky trochu vody, kam bude stékat šťáva.
  4. Střed grilu vypněte, kraje stáhněte a nechte maso zvolna rožnit. Podle velikosti masa to bude trvat zhruba hodinu až hodinu a čtvrt. Hotové maso zabalte do alobalu a nechte ho odpočinout.
  5. Než bude maso hotové, připravte si omáčku. Na oleji opékejte nahrubo nakrájenou cibuli. Vsypte pár rozinek a sušené švestky.
  6. Zalijte vše červeným vínem, ochuťte čerstvým tymiánem a hřebíčkem. Hřebíčky můžete napíchat do kusu cibule a pak je snadno najednou vyndat.
  7. Nechte víno odpařit. Na závěr do omáčky vmíchejte šťávu, která zbyla z rožnění masa a provařte.
  8. Nakrájejte maso na plátky a podávejte s omáčkou a bagetou.


Brownies s jahodami

Ingredience

  • 150 g pekanových ořechů
  • 100 g hořké čokolády (55% až 70%)
  • 110 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g vajec
  • 135 g hladké mouky
  • špetka soli
  • jahody
  • crème fraîche (zakysaná smetana 38 % tuku)
  • limeta

Postup

  1. Nejprve si nachystejte vodní lázeň. Na hrnec s horkou vodou dejte mísu tak, aby byla nad hladinou.
  2. V míse pak zahřejte čokoládu, máslo a cukr a míchejte dokud se vše nerozpustí. Nechte směs trochu vychladnout, a pak do ní postupně zamíchejte vejce.
  3. Vsypte mouku se solí a těsto nalijte do formy. Na těsto rozložte ořechy a pečte asi 30 minut při teplotě 180 °C.
  4. Než se brownies upeče, připravte si na dozdobení čerstvé nakrájené jahody a limetkový crème fraîche.
  5. Do tří vrchovatých lžic zakysané smetany nastrouhejte kůru z jedné limetky, vymačkejte do ní část šťávy a promíchejte. Můžete servírovat.

Mohlo by vás zajímat: Udělejte si smažený sýr, za který by se nestyděl ani šéfkuchař

Video: Zdeněk Bašus
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama