reklama

Začíná sezóna rebarbory. Upečte z ní šneky, lahodný koláč nebo nevšední bábovku

Právě v tento čas začíná měsíční sezóna, kdy budou k mání nafialovělé stonky kyselé rebarbory. Jak z nich upéct lahodné šneky, snídaňový koláč nebo nevšední bábovku?

Prohlédnout grafiku
Foto: Shutterstock

Jde sice o zeleninu, ale její využití je častěji spojováno spíše s ovocem. Rebarbora je v každém případě plná vitamínů a minerálů, ovšem je to také trochu zrádná surovina: při velké konzumaci může způsobit zdravotní potíže.

Za svou kyselost totiž vděčí vysokému množství kyseliny šťavelové, které jsou ve vysokém množství zastoupeny především v listech. Proto platí pravidlo, že čím později na jaře se rebarbora sklízí, tím více ji obsahuje. Z toho důvodu by se rebarboře měli vyhýbat lidé s ledvinovými obtížemi nebo problémy s močovým měchýřem.

Na druhou stranu velkou chválu rebarbora získává proto, že je to bohatý zdroj vlákniny, čistí organismus od škodlivých látek a jelikož na sebe váže tuky, dá se využít i v boji proti nadváze.

Podívejte se do naší grafiky v úvodu, jaké lahodné dobroty z rebarbory můžete udělat.

reklama
reklama