těsto | ||
|---|---|---|
| 1 dl | olej | |
| sůl | ||
| 2 ks | žloutek | |
| 250 ml | mléko | |
| 42 g | droždí | |
| 100 g | cukr moučka | |
| 500 g | hladká mouka | |
náplň 2 | ||
| žloutek | ||
| cukr moučka | ||
| 1 ks | vanilkový cukr | |
| 250 g | tvaroh v alobalu | |
náplň 1 | ||
| mléko | ||
| piškoty | ||
| cukr moučka | ||
| mák | ||
Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme.
Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme.
Pekáč vymažeme olejem. Z těsta tvoříme kuličky na tác. Až máme všechno těsto spotřebované, začneme od první kuličky roztahovat kuličky na placky, které plníme náplní. Buchty uzavřeme a skládáme do olejem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe.
Necháme ještě asi 10 minut kynout. Vršky buchtiček potřeme olejem a dáme do trouby. Pečeme na 175 °C asi 22 minut.
Buchty s tvarohovou náplní pečeme o něco déle. Ještě horké buchty opět z vrchu potřeme olejem a kdo chce, může pocukrovat.
Maková: Mák spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty.
Tvarohová: Jeden tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a žloutkem. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem a přidáme rozinky.
Klasické české pečení: Babiččiny buchty na 5 způsobů
Pravé české buchty - voňavé, jemné, vláčné a nadýchané jako peříčko. Jejich pečení je pro většinu z nás velkou výzvou, ale s našimi prověřenými recepty se do nich můžete pustit třeba hned. Zaručeně se podaří.

Jako od babičky: Kynuté svatební koláčky krok za krokem
Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.

Autor:Niky01










Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena