reklama

Královská snídaně za pár minut: Vejce Benedikt na pečivu a šunce

Pošírované vejce je považováno za snídani králů. Kdo ale má čas trávit ráno u plotny? Podívejte se na zjednodušený recept z pořadu Menu pro Emu České televize, který chutná královsky.

Menu pro Emu - Vejce Benedikt | Video: Česká televize

Klasický recept na vejce Benedikt diktuje trochu jiný postup: pošírovat vejce, šlehat nad párou holandskou omáčku a nechat kynout anglické muffiny. V tomto receptu se ale naučíte připravit ztracené vejce v mikrovlnce za 50 vteřin, zhotovit zrychlenou holandskou omáčku v mixéru za půl minuty a místo muffinu si pomůžeme jinak. 

Ingredience (4 osoby)

Blesková holandská omáčka:

  • 2 lžíce majonézy 
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • šťáva z ½ citronu
  • 4 žloutky
  • sůl 
  • bílý pepř
  • 2 lžíce vody
  • kostka másla

Na vejce Benedikt:

  • 4 klasické světlé kaiserky 
  • 4 vejce na pošírování
  • 4 plátky skvělé šunky (ideálně pečená, tenké plátky)
  • pažitka

Postup

  1. Kaiserkám seřízneme spodní stranu i vršek. Z plátku šunky vytvoříme trychtýř a položíme na kaiserku. Troubu předehřejeme na na 150 stupňů Celsia, vložíme do ní kaiserky se šunkou a necháme hřát.
  2. Na holandskou omáčku si připravíme mísu, napustíme do ní co nejteplejší vodu, jen na dno. Sklenici na holandskou omáčku postavíme do mísy.
  3. Nakrájejte pažitku a dejte stranou.
  4. Holandská omáčka: na jeden žloutek odvažte 80 g másla. Vložíme kousky másla do rendlíku a začneme pomalu rozehřívat.
  5. Do vyhřáté sklenice dáme jednu lžíci horké vody, přidáme jednu lžíci citronové šťávy, půl lžičky dijonské hořčice, pro udržení konzistence i lžička kupované majonézy, půl lžičky soli, a také bílý pepř.
  6. Žloutky oddělíme od bílků, potřebujeme celkem dva, a přidáme do sklenice.
  7. Obsah sklenice rozmixujeme mixérem pár vteřin a pak po malých dávkách přilíváme horké rozpuštěné máslo. Trvá to tak půl minuty celkem. Omáčku pak zase vrátíme zpátky do teplé vody.
  8. Nyní si dáme hřát vodu na pošírované vajíčko. Do kulaté mističky nalijeme vroucí vodu tak do poloviny mističky, aby vejce bylo celé ponořené. Vejce do mističky rozklepneme. Přiklopíme malým talířkem, nebo čímkoliv, co může do mikrovlnky. Výkon mikrovlnky nastavíme na maximálně 700 wattů a na 35 vteřin. Může to být ale i 33, 35, 38 vteřin podle velikosti vejce. A podle toho, jak ho máte rádi.
  9. Na nahřátou housku se šunkou dejte lžíci omáčky, na to osolené a opepřené horké vajíčko a navrch pořádná porce další bleskové holandské omáčky. A posekaná pažitka. 
"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama