reklama

Tradiční recepty ze svatomartinského menu: kaldoun nebo lokše

Kaldoun

Co budete potřebovat:

  • 1 husí skelet se vším, co zbylo po upečené huse, případně krk a veškeré odřezky z husy           
  • 200 g husích nebo jiných drůbežích drobů                       
  • 2 cibule                       
  • 7 mrkví            
  • 5 petrželí                    
  • ½ celeru, nakrájeného nahrubo                   
  • 2 bobkové listy                      
  • 5 kuliček nového koření                    
  • 8 kuliček černého pepře                   
  • 50 g másla + 30 g na opečení zeleniny                   
  • 50 g hladké mouky                
  • sůl a čerstvě mletý pepř                   
  • 150 ml smetany ke šlehání              
  • špetka muškátového oříšku            
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  1. Do velkého hrnce dejte všechny syrové husí odřezky a kosti. Přidejte jednu rozpůlenou cibuli, 3 podélně rozkrojené mrkve, 2 petržele, polovinu celeru nahrubo pokrájeného, bobkový list, nové koření, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl obsah hrnce potopený.
  2. Přiveďte k varu a vařte jemně přibližně 3 hodiny, dokud nezískáte silný vývar.
  3. Mezitím můžete ve zvláštním hrnci povařit v osolené vodě celé husí droby.
  4. V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte, aby v jíšce nebyly hrudky, a na chvíli odstavte. Zbylou zeleninu pokrájejte na kostičky.
  5. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm do měkka nejdřív nakrájenou cibuli.
  6. Potom přidejte ostatní zeleninu, krátce orestujte, zalijte hotovým horkým husím vývarem, osolte, případně i opepřete. Přiveďte k mírnému varu, vařte 5 minut.
  7. Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a aspoň 15 minut povařte Nakonec přilijte povařenou zeleninu, kostí zbavené a pokrájené droby, smetanu, muškátový oříšek a vhoďte petrželku.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama