reklama
 

Top recepty s bio kozím sýrem: Proč si tuhle pochoutku zamilovat?

Kozí mléko a produkty z něj nejen výborně chutnají, ale mají v sobě spoustu cenných látek prospěšných pro naše tělo. Přinášíme tři skvělé a jednoduché recepty, které jsme vyzkoušeli a můžeme doporučit.

Prohlédnout grafiku
Foto: archiv PR

Někdo ho zbožňuje, jiný ho nemůže doslova ani cítit. Kozí sýr, ale také samotné kozí mléko či další produkty z něj mají totiž specifickou vůni. A tu každý tak úplně nemusí. Na druhou stranu, dát kozímu mléku šanci se určitě vyplatí. Zvlášť pokud sáhnete po produktech v biokvalitě.

Co je BIO

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Jsou vždy krmena krmivem z ekologického zemědělství, jsou chována na pastvě, nepoužívá se u nich preventivní léčení antibiotiky ani růstové hormony. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Výborné vlastnosti a účinky kozího mléka znali už staří Římané, kteří ho dokonce označovali za elixír krásy a dlouhověkosti. Také dnes si kozí mléko a produkty z něj získávají stále větší oblibu. K dostání jsou nejen v supermarketech, ale v biokvalitě je koupíte běžně i v obchodech se zdravou výživou, na tržištích či přímo u farmářů. Pokud jste je ještě neochutnali, rozhodně jim dejte šanci. K dostání je nejen klasické mléko a sýry, ale například i jogurty a tvarohy.

Proč si dát kozí mléko?

Především proto, že je zdrojem kvalitních živočišných bílkovin, které jsou odlišné od kravského mléka. Pokud jste na něj tedy alergičtí, je konzumace kozího mléka skvělým řešením. Je také zdrojem vápníku a nasycených tuků, jež napomáhají tělu vstřebávat živiny. V porovnání s kravským obsahuje kozí mléko větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linolenové, jež mají vliv na zvýšení odolnosti organismu proti infekčním chorobám.

Jak si můžete pochutnat?

Mezi nejoblíbenější produkty z kozího mléka patří jednoznačně sýry. Jsou skvělou součástí zeleninových salátů, hodí se na grilování, zapékání se zeleninou či masem. Báječně chutnají i naložené s kořením a bylinkami. Čerstvé sýry jsou pak výbornou ingrediencí do různých pomazánek. Samostatnou kapitolou jsou kozí sýry v podobě náplní do různých palačinek nebo slaných koláčů z listového či křehkého těsta. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Dbejte na kvalitu

Při nákupu kozích výrobků se soustřeďte především na jejich kvalitu. Tu spolehlivě zaručují biopotraviny označené logy biolistu a biozebry. Certifikovaná loga znamenají původ z ekologického zemědělství, které zvířatům zajišťuje bezvadné podmínky k životu. Kozy tráví většinu času na pastvině a při ustájení mají dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Žijí tak v téměř přirozeném prostředí. Nabídka produktů z kozího mléka se navíc neustále rozšiřuje a na ekofarmách tak seženete vše od pomazánkových sýrů nejrůznějších příchutí až po čerstvé sýry či gervais. Takové výrobky budou zaručeně chutnat vám i přírodě.

V naší galerii přinášíme recepty na tři jednoduchá jídla z kvalitních surovin, jejichž příprava nezabere moc času, ale výsledek rozhodně bude stát za to.

Více informací o biopotravinách najdete na www.myjsmebio.cz.

reklama
reklama