reklama

Tip na víkendový oběd: Recept na báječná hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou

Už víte, co připravíte v sobotu nebo neděli k obědu? Přinášíme tip na skvělé jídlo, které bude chutnat celé rodině. Recept na hovězí líčka jsme získali od šéfkuchaře Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna ve valašských Velkých Karlovicích.

Foto: Lanterna

Tradiční pokrmy v moderním pojetí špičkové gastronomie - právě na to se specializuje tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna ve valašských Velkých Karlovicích.

"Snažíme se ukázat, že i takzvaně obyčejný recept jde zpracovat moderně a pojmout originálně. Jedním z takových oblíbených pokrmů jsou u nás právě hovězí líčka, která připravujeme s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší," říká Josef Tydlačka.

Co budete potřebovat: 

  • 600 g hovězích líček
  • 2 cibule
  • 100 g sádla
  • 300 ml červeného vína
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 50 g másla (na přípravu zeleniny)
  • 500 g brambor
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 100 g másla (na přípravu bramborové kaše)

Postup:

  1. Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme je, opepříme a na sádle orestujeme dozlatova.
  2. Líčka vyjmeme a ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci ještě přidáme lžičku rajského protlaku, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme vínem a orestujeme "do zrcadla". Pozor: je důležité odpařit co nejvíce vína!
  3. Přidáme líčka, zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka.
  4. Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme brambory propasírovat přes sítko.
  5. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme dozlatova na másle. Osolíme ji a opepříme.
  6. Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka, vložíme je a posypeme orestovanou zeleninou.

Rada Josefa Tydlačky: Čím lepší víno, tím lepší líčka!

Valašsko na talíři

Spa hotel Lanterna je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci a gastrozážitky v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku exotických masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Více na www.lanterna.cz.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama