Žitno-pšeničný kváskový chleba
Ingredience
Rozkvas:
- 1 lžíce žitného kvásku
- 250 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
- 250 ml odstáté vlažné vody
Těsto:
- 550 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
- 300 ml odstáté vody
- 20 g mořské soli
- 7 g kmínu
Postup
- Večer před pečením si připravte rozkvas. V míse smíchejte kvásek, mouku a vodu. Přikryjte talířem/poklicí a nechte 12 hodin pracovat.
- Druhý den nezapomeňte odebrat do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice.
- Do mísy přidejte mouku, vodu, sůl a kmín. Důkladně promíchejte a uhněťte těsto. Nechte jej přikryté v míse kynout asi 2 hodiny.
- Na pomoučený vál vyklopte těsto, znovu jej prohněťte a zpracujte bochánek, který vložte do moukou vysypané ošatky. V ošatce nechte přikrytý cca 1 hodinu kynout.
- Troubu rozpalte na 250 ˚C i s plechem a pečicím papírem, na spod trouby můžete dát kastrolek nebo plecháček s vodou pro měkčí kůrku.
- Chléb vyklopte na rozpálený plech. Pečte 10 minut na 250 ˚C, potom na 200 ˚C asi 35-40 minut. Chléb nechte zchladnout na mřížce.
Tip: Zdobeného bochníku dosáhnete nařezáním chleba žiletkou. Z ošatky jej vyklopte nejprve na sázecí lopatku / moukou vysypaný karton, žiletkou nařežte různé tvary a pak vsaďte na rozpálený plech do trouby.