reklama

Škubánky s mákem, milované jídlo našeho dětství. Uvařte si tuto klasiku trochu jinak

Připravte si jeden z nejklasičtějších receptů české kuchyně podle „babiččina receptu“. Šusterky se v něm podávají vařené a výsledek vás chuťově příjemně překvapí. A navíc ušetříte čas.

Škubánky z Vysočiny - recept | Video: Česká televize

Tenhle recept z pořadu České televize Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli se od klasických škubánků odlišuje tím, že odpadá závěrečné smažení bramborových placiček.

Ingredience

  • 1 kg brambor typu C (čili varné brambory)
  • sůl
  • 300 g polohrubé mouky (anebo mouku zkrátka přidáme podle oka)
  • máslo
  • mletý mák
  • cukr moučka

Postup

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, propereme, zalijeme vodou, lehce osolíme a vaříme do poloměkka. Poté z brambor slijeme asi polovinu vody, kterou ale nevyléváme. Pokud by se nám totiž během další přípravy škubánků těsto zdálo příliš husté, slitou vodou ho naředíme.

Brambory v hrnci zasypeme moukou, prošťoucháme, přiklopíme poklicí a necháme asi tak 10 minut propařit na mírném ohni. Poté odstavíme z plotny. Voda z brambor by se měla téměř odvařit. Pokud nám v hrnci voda zůstala, opatrně ji slijeme. Šťouchadlem na brambory vše řádně prošťoucháme.

Na dno každého talíře nasypeme mletý mák a na něj navršíme porci škubánků. Opět posypeme mákem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Zdroj: Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama
reklama