reklama

Rychlá večeře: Vynikající salát Buddha Bowl s kuřecím masem

Přestože léto už skončilo, dopřejte si ještě odlehčený salát s čerstvou zeleninou a velkou dávkou bílkovin, která vás zasytí nejen na konci dne. Slavný Buddha Bowl si můžete dopřát i jako hlavní chod.

Foto: archiv PR

Spousta zeleniny, kus kuřecího masa a ten správný dressing. Oblíbený salát Buddha Bowl si můžete dopřát i v pohodlí domova. Připravte si ho z čerstvých surovin, které vám léto ještě dopřálo. Bojíte se, že by vás takový salát nezasytil? Není vůbec žádný důvod v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

Kvalitní zelenina doplněná hodnotným sýrem nebo masem v bio kvalitě by měla mít prostor ve vašem jídelníčku po celý rok. Bio farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství nabízí širokou škálu plodin, ze kterých připravíte pokrmy různých barevných variací i chutí. Ovoce i zelenina se pěstují na zcela přírodní bází a při ošetřování se nepoužívají chemické postřiky ani průmyslová hnojiva. Kvalitní biopotraviny najdete také v obchodech, poznáte je podle označení logy biolistu nebo biozebry.

Poznej svého farmáře

Nevíte, co s dětmi podniknout o víkendu? Vyrazte 12. září na Ekostatek Vlkaneč (střední Čechy), kde si užijete spoustu zábavy a rovnou nakoupíte i bioprodukty. Více na poznejsvehofarmare.cz.

Nabídka bio masa se postupně vedle hovězího, skopového a vepřového rozšiřuje. Například kuřecí maso se skvěle kombinuje se saláty. "Kuřata v ekologickém zemědělství rostou i více než 80 dní, což je pro všechna kuřata jejich přirozená doba, kterou potřebují k růstu. Bio kuře za 30 dní nevyroste. To se samozřejmě odráží ve struktuře a kvalitě masa, ale také v ceně, protože se bio kuřata prostě krmí do porážkové hmotnosti někdy i 3x déle než kuřata konvenční, a navíc krmivo musí být samozřejmě také bio," doplňuje Kateřina Urbánková, manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO BIO.

Experimentujte ve výživovém směru

Nesoustřeďte se ve svých salátových receptech pouze na klasiku, jako jsou nakrájená rajčata, papriky anebo okurky. Neváhejte přihodit i další suroviny, které vám zajistí dostatek sacharidu či bílkovin, například oříšky, fazole, cizrna, bulgur, pohanka nebo jáhly.

Na závěr nezapomeňte na koření, se kterým to moc nepřehánějte, abyste nepřehlušili chuť zeleniny. Nesmí chybět také kvalitní bio panenský olivový olej. 

Co je vlastně BIO?

  • Certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu.
  • BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
  • Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.
  • Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Buddha bowl s kuřecím masem

Vyzkoušejte čím dál oblíbenější Buddha bowl neboli "misku hojnosti". Nemusíte se držet ani konkrétního receptu, ale měli byste dbát na vyvážený poměr zeleniny, obilnin, proteinu ve formě masa nebo oříšků a také semínek, které Buddha bowl krásně ozdobí.

Ingredience

  • 2 bio kuřecí prsa 
  • 1/2 bio květáku
  • 1 bio červená paprika
  • 1 bio mrkev
  • 3 bio ředkvičky
  • ¼ bio brokolice
  • bio salát
  • 1 bio citrón
  • 1 hrnek bio pohanky
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 3/4 hrnku bio kokosového mléka
  • 2 lžíce bio sójové omáčky
  • bio olivový olej
  • bylinky dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • sezam nebo jiná semínka v bio kvalitě na posypání

Postup

  1. Květák, papriku a mrkev očistěte, nakrájejte na menší kostičky nebo plátky a rozložte na plech. Okořeňte solí, pepřem a posypejte sušeným česnekem. Přidejte olivový olej a nechte chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si připravte kuřecí prsa: očistěte, přidejte sůl a pepř. Následně pomalu vmasírujte olivový olej a položte společně se zeleninou na plech.
  3. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut při teplotě 200 °C.
  4. Mezitím si připravte pohanku (vařte ji na mírný plamen 5 minut a poté pod pokličkou nechte v teple dojít do měkka) a brokolici, kterou spařte vroucí vodou.
  5. V malém hrnci rozehřejte kokosové mléko, citrónovou šťávu a případně sójovou omáčku. Vařte, dokud se směs nespojí, poté odstavte.
  6. Natrhejte čerstvý salát v bio kvalitě a přidejte ho do připravené misky. 
  7. Z trouby vyndejte plech se zeleninou a masem. Nechte chvíli odpočinout a poté maso nakrájejte na plátky a rozdělte do připravených mís.
  8. Přidejte zeleninu, pohanku, omáčku a posypejte sezamem nebo jinými semínky. Do mísy je možné přidat různé varianty zeleniny. Skvěle chutná také kapusta nebo ředkvičky.

Akce: Poznej svého farmáře - 12. 9. 2020 Ekostatek Vlkaneč (Středočeský kraj)

Více informací na myjsmebio.cz.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama