Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.
Na živáňskou pečeni budeme potřebovat 3 plátky krkovice, 3 plátky anglické slaniny, 1 klobásu, 2 menší nebo 1 velkou cibuli, 8 brambor a olej. Z koření si nachystáme sůl, pepř a mletou sladkou papriku.
Vyzkoušejte také recept na slovenské halušky s brynzou
Takto připravené balíčky s živáňskou pečení přendáme na plech a pečeme nejprve 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté troubu zeslabíme na 160 °C a necháme 20 minut dopéct.
Krkovice nás vyjde zhruba na 50 Kč. 3 velké plátky anglické slaniny, klobása a cibule nás bude stát 20 Kč. Koření a olej 5 Kč, brambory asi 10 Kč. Živáňská pečeně pro 3 osoby nás vyjde asi na 85 Kč.
Další recepty, které doporučujeme vyzkoušet
Živáňská
(doba přípravy 1 h 30 min )
Vepřová pečeně zapečená s bramborem ve smetaně
(doba přípravy 1 h 15 min )
Pečené kuře na pivu
(doba přípravy 1 h 15 min )
Pečené žemlové knedlíčky
(doba přípravy 1 hod )
Pečené masové koule
(doba přípravy 1 hod )
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena